Vigtigt politisk fokus på frisk luft i skolerne

Simon O. Rasmussen er underduirektør i Tekniq Arbejdsgiverne. Pressefoto.
Simon O. Rasmussen er underduirektør i Tekniq Arbejdsgiverne. Pressefoto.

En stor del af landets folkeskoler lider under dårligt indeklima, og mange politiske partier bakker op om, at der skal ske forbedringer. Hidtil har det dog været småt med konkrete initiativer, hvorfor vi nu glæder os over, at Dansk Folkeparti har fremlagt et beslutningsforslag i Folketingssalen om en national handlingsplan for bedre indeklima og lovpligtige tilsyn på skolerne.

Forskning viser, at elever, der får undervisning i lokaler med dårligt indeklima, får 10 procent mindre udbytte af undervisningen end elever i klasselokaler, hvor indeklimaet er godt. En handlingsplan kan altså være et vigtigt skridt på vejen mod at forbedre arbejdsmiljøet for både lærere og elever. For på mange folkeskoler er indeklimaet så dårligt, at det har alvorlige konsekvenser for indlæringen. Derfor er der grund til at rose Dansk Folkeparti for at tage problemstillingen alvorligt.

I Danmark har vi en ambition om at være et førende vidensamfund med uddannelser på højeste niveau. Og vi ved, at indeklimaet har stor betydning både for arbejdsmiljøet og for børn og unges helbred og indlæringsevne. Alligevel er det stadig et stort problem i mange folkeskoler.

En opgørelse fra Arbejdstilsynet har da også vist, at der er problemer med indeklimaet ved 25 procent af tilsynets besøg på landets folkeskoler, og alene i 2017 blev der givet over 80 påbud på grund af dårligt indeklima.

Der er behov for, at politikerne og kommunerne kommer op i gear og får sat indeklimaet på skemaet. Vores børn skal have den bedste start på skoletiden og optimale muligheder for at lære.

Der er behov for, at politikerne og kommunerne kommer op i gear og får sat indeklimaet på skemaet.

Relateret indhold