Vi ser frem til C40 topmødet

Dagens Byggeri har bedt en række af branchens fremtrædende aktører om at se tilbage på 2018 - og frem mod 2019. I dag administrerende direktør Jesper Nygård, Realdania.
Administrerende direktør Jesper Nygård, Realdania. Pressefoto.
Administrerende direktør Jesper Nygård, Realdania. Pressefoto.

Hvad har for dig og din organisation/virksomhed kendetegnet 2018?

Det har på mange fronter været et begivenhedsrigt år.

Hvis jeg skal starte med at kigge lidt indad, så var 2018 det første år med implementeringen af vores nye fireårige filantropistrategi. Vores overordnede mål er stadig at skabe øget livskvalitet og forbedre rammerne – det byggede miljø – for hverdagen for alle i Danmark.

Den nye strategi er ikke udtryk for en kursændring, snarere en justering, hvor vi fortsætter vores fokus på data, videndeling og effektmåling. Som noget nyt har vi så fået seks overordnede filantropiske mål, som vi arbejder efter. Et af dem handler om at fremme sundt, effektivt og bæredygtigt byggeri.

Efter sommerferien brugte vi også nogle måneder på at lede efter en ny filantro-pidirektør, efter Anne Skovbro fik jobbet som adm. direktør i By & Havn, og den 1. december begyndte Nina Kovsted Helk som ny filantropidirektør. Hun er arkitekt og har en meget alsidig baggrund med erfaring fra både arkitektbranchen, det kommunale og det private. Det er et rigtig godt match i forhold til Realdanias måde at arbejde på, hvor samarbejde med mange aktører i samfundet er centralt.

Nina er allerede godt i gang, og både vores investeringsdirektør Peter Johansen og jeg glæder os rigtig meget til samarbejdet med hende i direktionen.

En filantropisk indsats, der har fyldt meget hos os i 2018, er vores samarbejde med pensionsselskaber og almene boligorganisationer om at etablere seniorbo-fællesskaber. Der er stor efterspørgsel efter den type bolig, men byggeriet har i en periode været stort set gået i stå. Vi ønsker og håber, at vores partnerskaber med både private og almene bygherrer kan vise, at der er god forretning i at bygge seniorbofællesskaber – også med boliger til mennesker, som kun har folkepensionen som indkomst.

Vi har nu syv byggerier i gang, og det første bliver indviet i 2019 i Valby. Der har været en overvældende interesse for denne boligform – både fra seniorer, bygherrer og fra medierne. Det bliver rigtig spændende, når beboerne flytter ind, og vi kan begynde at se intentionerne om fællesskab folde sig ud i hverdagen. Det glæder jeg mig meget til.

Har enkeltstående begivenheder haft særlig betydning?

2018 var året, hvor vi indviede BLOX på havnen i København. Det er et projekt, som på forskellige måde har været i støbeskeen siden 2004, så det er klart, at det var en meget stor dag for Realdania.

Dronningen klippede snoren, og vi havde hen over åbningsweekenden inviteret både ministre, Københavns overborgmester, fagfolk og borgerne i København med til at åbne huset. Tusindvis af mennesker – københavnere og besøgende – kom forbi den søndag, vi åbnede huset for alle, og hvor der var rundvisninger, leg på legepladsen, musik og dans på kajkanten. En rigtig festlig dag.

Forud for åbningen var gået nogle uger med en del kritiske røster i medierne, og det var vi egentlig ikke overraskede over. Når man bygger noget så markant som BLOX midt i København, så er det naturligt, at det giver debat. Det viser, at københavnerne er engagerede i deres by, og det er godt.

Min oplevelse er, at både fagfolk og borgere er ved at tage hele området til sig. Både bygningen med de spændende udstillinger for et bredt kulturpublikum i DAC, det ambitiøse og visionære faglige fællesskab i BLOXHUB og de mange udendørs muligheder for aktivitet og afslapning.

Vi har hele tiden vidst, at det tager noget tid at etablere et nyt mødested i byen. Det kommer vi også til at have fokus på i de kommende år.

Hvilke forventninger har du til 2019?

En del af Realdanias helt overordnede foreningsmål er at fremme bæredygtighed og innovation. Det er også dagsordner, som er helt centrale for BLOXHUB, som vi har etableret sammen med Erhvervsministeriet og Københavns Kommune.

Jeg har store forventninger til at BLOXHUB i 2019 for alvor træder ind i rollen som fagligt netværk og samarbejdsplatform for alle, der arbejder for at udvikle fremtidens løsninger til bæredygtige byer.

I det forløbne år har vi desuden igangsat en innovationskampagne med fem spor, der samlet set skal bidrage til at styrke innovationen i byggesektoren. Et af initiativerne er konkurrencen Circular Construction Challenge, som handler om at genanvende byggeriets affald. Seks finalister med hver deres gode idé er nu i gang med at sammensætte et hold af samarbejdspartnere, så deres idé kan komme ud over rampen. I 2019 finder vi de tre vindere, som hver får 1 mio. kr. til at udvikle den første prototype af deres idé, og som får hjælp til at sammensætte det helt rigtige team af samarbejdspartnere, som kan bære idéen helt i mål.

Et andet spor er Innovation til marked, hvor vi støtter forskellige bæredygtige produkter og løsninger til byggeriet i at komme ud på markedet. Det er ikke de gode idéer, der mangler i byggeriet – det svære er at gå det sidste stykke vej fra innovativ idé til markedet. I løbet af 2019 vil vi forhåbentlig se nogle af de bæredygtige løsninger blive afprøvet i praksis.

Jeg tror også, at FN’s verdensmål kommer til at fylde meget i 2019. Rigtig mange aktører – både i det offentlige og det private – har fokus på målene som globale pejlemærker. I Realdanias tilfælde passer vores arbejdsfelt særlig godt med målene omkring bæredygtige byer, klima og partnerskaber.

I forhold til klima støtter Realdania – sammen med flere internationale fonde – det globale bynetværk C40. Her arbejder byer over hele verden sammen om at udveksle viden, ideer og løsninger, der kan medvirke til at mindske CO2-udledningen og mindske klimaforandringerne. I 2019 er København vært for C40’s topmøde for borgmestre i oktober. Det er en stor anerkendelse af Københavns og hele Danmarks indsats på klimaområdet.

Realdania støtter C40 og topmødet, og vi har et mål om at skabe et topmøde, der også engagerer borgerne i byen, og som giver mulighed for at udveksle viden og erfaringer mellem danske byer i hele landet og byer fra resten af verden. Det er målet med vores støtte til C40 – at danske løsninger kan komme resten af verden til gode og at det, der kommer ud af topmødet og C40 netværket, kan komme hele Danmark til gode.

Relateret indhold