Urbantech-løsninger finder hurtigt vej til markedet

Allerede i 2021 forventer man i Velux, at brugere på det tyske marked vil få gavn af et af årets startup-samarbejder, imens andre bæredygtige løsninger fra projektet vil tage længere tid at færdigudvikle.
Tina Mayn, SVP i Velux, har store forventningerne til udkommet af samarbejdet med startups under årets Urbantech. Foto: Jakob Tilma
Tina Mayn, SVP i Velux, har store forventningerne til udkommet af samarbejdet med startups under årets Urbantech. Foto: Jakob Tilma

Fakta

  • Om Urbantech
  • Urbantech-programmet løber over i alt tre år og inviterer hvert år udvalgte startups fra urban tech-feltet med i et tre måneders accelerationsforløb med efterfølgende alumne-program. Både danske og udenlandske teknologi-startups kan ansøge om at være med. Det er anden gang, en række startups bliver udvalgt. Første gang var i sommeren 2019. BLOXHUB bliver den samlende venue for alle fysiske events, men grundet COVID-19 vil store dele af programmet i 2020 afholdes virtuelt.
  • Urbantech er grundlagt af COWI, VKR Holding/VELUX og EWII, som alle investerer både tid og penge i programmet. Urbantech er desuden støttet af foreningen Realdania og Industriens Fond. Programmet faciliteres af Rainmaking i samarbejde med BLOXHUB, Dansk Design Center, Dansk Arkitektur Center og Amazon Web Services. Rainmaking driver og faciliterer programmet.

Hos Velux har Tina Mayn igennem Urbantech lært meget om, hvilke værdier startups kan bidrage med i store virksomheder, men det er faktisk ikke fra de mange startups, de mest givende læringer fra samarbejdet er kommet i 2020.

– Vi har faktisk set, med de andre partnere: Cowi og Ewii, at der er nogle synergier imellem os, og det er den nye learning, fordi de var lidt svære at identificere sidste år, siger Tina Mayn, SVP i Velux til Dagens Byggeri om Urbantech-samarbejdet under Demoday i Blox den 26. november.

I 2020 har Velux blandt andet arbejdet sammen med Cowi om en af de medvirkende startups, hvor datadelen af samarbejdet også har vist sig at være relevant for Ewii, og det nye interne samarbejde firmaerne imellem – med baggrund i de nye input fra de deltagende startups – anser Tina Mayn for at være en meget stor gevinst ved Urbantech 2020.

– Det var noget, vi allesammen håbede på, men det var ikke noget, der var givet på forhånd. Man skal jo lige finde ud af, om der er det potentiale – og det synes jeg vi har fundet ud af i år, at det er der absolut, fortæller Tina Mayn, som mener at vidensdelingen igennem programmet har vist, at de store danske virksomheder kan arbejde sammen om at udvikle nye bæredygtige teknologier, som kræves. for at nå de respektive firmaers bæredygtighedsmål.

Nye teknologier klar til brug

Der er stor forskel på, hvordan de enkelte startups i Urbantech 2020 vil gøre fremtidens store byer mere bæredygtige, og i forhold til, hvornår et nyt produkt kan være klar på markedet, så betyder det meget for tidshorisonten, om der er tale om data-baserede løsninger eller eksempelvis ibrugtagen af nye materialer i byggeriet.

– Med nogle af dem, der kan der godt gå lang tid – måske op til fem år. Hvis du har en teknologi, som vi også arbejder med her, der kræver det en vis modningsproces før du får det udviklet til et niveau, hvor du kan bringe det ud markedet. forklarer Tina Mayn, men der er også eksempler på, at produkter fra årets Urbantech vil kunne tages i brug inden for få måneder.

– Der er også en af de startups, vi arbejder med, der vil du kunne se det i Tyskland allerede til næste år, så det er lidt afhængigt af, hvad det er for en startup vi snakker om. Hvis det er en teknologi-startup som skal udvikles videre, så vil der gå lang tid, men hvis det er mere en service-offering, hvor man bringer nogle data sammen, så kan det være relativt hurtigt på markedet – måske allerede i 2021, fortæller Tina Mayn som uddyber, at den startup, der kan komme i brug meget snart omhandler en løsning, hvor man kan energirenovere bygninger i den eksisterende bygningsmasse ved at udnytte tilgængelig data.

Se video fra Urbantech Demoday med interviews med tre af de deltagende startups herunder.

Relateret indhold