I Svendborg arbejder virksomheden Gamle Mursten for, at mursten fra nedrivninger ikke downcycles og knuses, men derimod upcycles og genbruges som byggemateriale.
I en årrække har virksomheden samarbejdet med Tscherning, men nu har parterne indgået en aftale om, at nedrivervirksomheden skal levere de mursten, den håndterer, i den fynske by – for derved at sikre, at alle brugbare sten kommer med.
Læs også: Søren Tscherning hyldet for sin grønne indsats
– Vi er overbeviste om, at det hurtigt vil udmønte sig i en væsentligt større andel af sten fra vores projekter, der får et nyt liv, når vi har pillet dem ned, fortæller direktør Søren Tscherning.
Afgørende solid værdikæde
Ejer af Gamle Mursten, Claus Juul Nielsen, forklarer, at den nye aftale markerer et stort skridt mod at få lukket cirklen – fra virksomhedens samarbejde med RGS Nordic, der beskæftiger sig med behandling af forurenet jord, bygge- og anlægsaffald mm., til nu leverandøren, Tscherning:
– Det er afgørende, at vi får etableret en solid værdikæde, så vi får den nødvendige volumen, og en så bred adgang til markedet som muligt, siger han.
Mursten scorer højt
Begge parter har en ambition om at bibeholde værdien i de gode materialer, og her handler det om at skalere afsætningen af materialer, der kan CE-mærkes og leveres til det professionelle byggeri.
Læs også: Tschernings nye markedschef: “Vi skal endnu tættere på kunderne”
Potentialet for genbrug af gamle mursten vurderes til at være er 47,3 mio. sten om året, fortæller Søren Tscherning:
– Vi håndterer hver dag utrolig mange materialer, der enten kan være affald eller værdier. Vores opgave er at sikre, at så mange af materialerne kommer i kategorien værdi – både materialemæssig værdi og CO2-værdi. Mursten scorer højt på begge dele, og vi kan bibeholde ekstremt værdi, hvis vi genbruger så mange sten som muligt.
Kun begyndelsen
Hos Gamle Mursten, der har eksisteret i 20 år, er det bemærkelsesværdigt, hvordan fokus og efterspørgsel har ændret sig i løbet af de seneste år.
Læs også: Teglgigant vil tage genbrugte mursten i fast sortiment
Men det er kun begyndelsen, lyder det fra Claus Juul Nielsen:
– Nu kommer der nye regler for selektiv nedrivning, og genbrugte materialer kan bogføres i LCA-regnskabet til nul kg. Det er ekstremt vigtigt, og det forventer vi meget af.