Tilfredshed med nyt direktiv

Direktør Erik Møbius, Dansk Håndværk.
Direktør Erik Møbius, Dansk Håndværk.

Et nyt EU direktiv vil pålægge Danmark at indføre solidarisk ansvar i byggesektoren, så hovedentreprenør hæfter for sine udenlandske underentreprenørers løn m.m.

I Dansk Håndværk er vi tilfredse med, at EU langt om længe kommer på banen. Indtil videre har vi set kommuner og Staten forsøge sig med alle mulige forskellige krav, og selv om formålet var godt nok, har det skabt mere forvirring end nødvendigt. Reglerne fra kommune til kommune er forskellige, og virksomhederne havde svært ved at følge med i hvilke regler og krav, der er gældene i de enkelte kommune. Med EUs udspil bliver kravene ensartede.

Der indføres blandt andet krav om solidarisk ansvar. Det betyder, at en hovedentreprenør vil komme til at hæfte for manglende betaling af løn eller kan få en bøde, hvis en af dennes udenlandske underentreprenører ikke overholder sine forpligtelser.

Nu skal de store byggekoncerner overveje, hvem de vil have til at arbejde for sig. Og vælger de en udenlandsk underentreprenør, følger der et ansvar med. Det er vi meget tilfredse med, for ganske vist er det i mange tilfælde helt problemfrit, men reglen vil rydde godt op i den underskov af virksomheder og arbejdssjak, der rejser rundt uden hverken at betale skat, moms eller rimelige lønninger – i nogle tilfælde ikke engang i deres eget hjemland.

I Danmark vil hovedentreprenøren kunne frigøre sig fra ansvaret ved at sikre sig, at underentreprenøren er registeret i RUT registeret. For dermed overtager de offentlige myndigheder forpligtigelsen til at kontrollere, om alt er i orden.

Det er vi også tilfredse med, for nu trækkes der en klar linie imellem, hvornår og hvordan en dansk byggekoncern skal føre kontrol, og hvornår det er de danske myndigheder, som skal overvåge, at der ikke snydes. Dermed bliver myndighedernes forpligtigelser også helt klare og veldefinerede.

Aftalen skal nu godkendes i Parlamentets, og når den derefter endeligt har været igennem behandling i Bruxelles, har Folketinget to år til at indarbejde det i gældende dansk lov.

Relateret indhold