Til tops i det nye Rømerhus

En markant og historisk bygning skal renoveres i Aarhus - af arkitekter, der kender bygningen særdeles godt.
Sådan så Rømerhus ud i de gamle dage.
Sådan så Rømerhus ud i de gamle dage.

Den aarhusianske tegnestue E+N Arkitektur har netop startet et projekt, den i den grad selv er involveret i. E+N Arkitektur har nemlig til huse i det markante Rømerhus, som tøjkoncernen Bestseller nu omdanner til butikker og kontorer

Når ombygningen er færdig, skal E+N Arkitektur have tegnestue i tagetagen, men i de næste uger flyttes tegneborde, blyanter og pc’er fra tredje sal til midlertidige lokaler på 1. sal. Når ombygningen er afsluttet, flytter tegnestuen til nye flotte lokaler i ejendommens tagetage.

– Vi er utrolig glade for at kunne blive her i Rømerhus, og det er noget ganske særligt for os at bygge herinde, fordi midtbyen har stor historisk betydning for Aarhus, siger administrerende direktør Finn Larsen fra E+N Arkitektur.

– Her er arkæologiske fund, som rækker tilbage til vikingetiden, og samtidig skal vi nu arbejde med en bygning, som har præget byen siden 1896. At vi selv er en del af husets liv og på sigt flytter ind i helt nye lokaler netop her, giver naturligvis opgaven en helt speciel dimension, fortæller Finn Larsen.

Forener eksisterende og nyt

Rømerhus er en firelænget bygning i fem etager, tegnet med inspiration fra den franske og norditalienske renæssance af arkitekt Sophus Frederik Kühnel.

Huset er en karakterfuld del af Skt. Clemens Torv i centrum af Aarhus, men har ikke længere sit oprindelige udtryk. Eksempelvis ombyggede man taget til mansardtag i 1940’erne.

I 2011 købte tøjkoncernen Bestseller huset, som nu skal rumme butiksareal i to etager samt restauranter og kontorer. Rømerhus skal med andre ord revitaliseres, men med afsæt i bygningens oprindelige arkitektur.

E+N Arkitektur skal derfor nu udfolde sin kernekompetence på hjemmebane – nemlig forene eksisterende med nyt og udføre en ombygning, der fortolker historien på nye måder.

Flere faser

– Vi har researchet omhyggeligt for at finde frem til bygningens oprindelige farver, indgange og spir. Der er stadig områder, som skal undersøges, og efterhånden som stilladset sættes op, får vi mulighed for at pille mere i de lag, der ligger ovenpå hinanden, og som man indtil videre kun har set på fotos, fortæller arkitekt Christina Ahrens fra E+N Arkitektur.

I første fase skal tag, tagetage og skillevægge rives ned på de øverste tre etager. Taget føres tilbage til dets oprindelige form – et sadeltag af skifer. Den ekstra etageforhøjelse, som mansardtaget skabte, bibeholdes ved at løfte det nye tag, så det udefra fremstår næsten svævende.

Husets tårn istandsættes og de oprindelige detaljer som kviste, vindfløj og spir genetableres. Sideløbende går en facadeistandsættelse i gang. Gesimser og vinduer skal tilbageføres til deres oprindelige udtryk, og sten og fuger repareres og udskiftes, hvor der er behov.

Murene skal have en mere harmonisk farvesammensætning end i dag, og to hjørneindgange i butiksetagen skal genskabes på hjørnet af Skt. Clemens Bro og mod Skt. Clemens Torv.

Relateret indhold