Tegnestuer giver input til kæmpe Aalborg-grund

Freja Ejendomme har bedt tre tegnestuer om at komme med kreative indspark til udviklingen af 45.000 kvm stor grund i Aalborg.
Transforms forslag bygger på en forbindelse fra vest til øst og et byområde med punkthuse, der står på områdets højderygge, så de kan ses fra resten af byen. Visualisering: Transform.
Transforms forslag bygger på en forbindelse fra vest til øst og et byområde med punkthuse, der står på områdets højderygge, så de kan ses fra resten af byen. Visualisering: Transform.

Sohngårdsholmsvej 55 ligger på Aalborgs vækstakse, der går fra midtbyen ud til universitetet og det nye universitetshospital i øst. Ejendommen har tidligere tilhørt universitetet, og det samlede grundareal er på godt 45.000 kvm. Bag ved ejendommen ligger et stort grønt rekreativt område kaldet Golfparken på 55 hektar.

I efteråret bad Freja Ejendomme tre tegnestuer om at komme med deres bud på, hvordan en fremtidig udvikling af området skulle se ud. Formålet med parallelopdraget var at få et idékatalog for hele Sohngårdsholmsområdet i tre skalatrin: Fra hovedgreb for park og omgivelser over bebyggelsesplan langs Sohngårdsholmsvej og Universitetsboulevarden til projekt for Frejas grund.

Bag ved ejendommen ligger Golfparken på næsten 55 hektar, som har næsten samme størrelse som Fælledparken i København. Det er en enorm grøn rekreativ ressource, som slet ikke bliver udnyttet godt nok. Parken ligger næsten usynligt i byen.

Line Willacy Projektleder, Freja

– Bag ved ejendommen ligger Golfparken på næsten 55 hektar, som har næsten samme størrelse som Fælledparken i København. Det er en enorm grøn rekreativ ressource, som slet ikke bliver udnyttet godt nok. Parken ligger næsten usynligt i byen. Derfor har vi bedt JAJA architects, Mutopia og Transform om at komme med hver deres forslag til udvikling af grunden, der åbner omgivelserne mere op i forhold til parken, siger Line Willacy, projektleder i Freja, i en pressemeddelelse.

Grønne forbindelser

JAJA architects foreslår en ny vej, der fungerer som en rygrad ned gennem hele området. Den indre vej hægter bebyggelserne sammen og skaber sammenhæng i området, der bliver en kombination af boliger og erhverv. Bebyggelsen åbnes samtidig op mod Golfparken. Mutopia inddeler området i fem kvarterer med forskellige karakterer. De forestiller sig området som en parkby, hvor landskabet er trukket ind i bebyggelsen. Transform skaber en forbindelse fra vest til øst og skaber et byområde med punkthuse, der står på områdets højderygge, så de kan ses fra resten af byen.

– Alle tre tegnestuer åbner det store parklandskab op, så det bliver en del af byen. De skaber en række korridorer ind til parken og får aktiveret det store rekreative område, så det bliver mere synligt og tilgængeligt. Forslagene indeholder også ideer til, hvordan man kan få samlet det spredte område omkring Sohngårdsholmsvej og Universitetsboulevarden og skabe nogle fokuspunkter. Ideerne kan være med til at løfte området og give Golfparken den status, den fortjener. Vi håber på, at kommunen og en kommende køber vil tage afsæt i de ideer, der er kommet på bordet, når de går i gang med udviklingen af området. Der er mange gevinster at hente, siger Line Willacy.

Relateret indhold