Stejlepladsens masterplan, udpluk
- – Baseret på et arkitektonisk koncept med fokus på tæt lav bebyggelse.
- – Bæredygtige ambitioner
- – Plads til forskellighed og rum til selvbyg og co-creation
- – Er bygget op omkring en moderne genfortolkning af lokalområdets unikke kvalitet
- – Fire temaer:
- Selvgroet mangfoldighed
- Relation til vandet
- Integreret erhverv
- Unik biodiversitet
- – Bygger videre på Stejlepladsens eksisterende struktur med klynger af byggeri i forskellig højde og karakter.
- – Den klassiske københavnerkarré side om side med klynger af byboliger i varierende højde, farver og facadematerialer, eksempelvis træ og genbrugsmaterialer.
- Kilde: Christensen & Co
1. Byg så tæt og lavt som muligt
2. Understøt biodiversiteten og byg grønt og baseret på LAR
3. Byg blandede ejerformer
4. Understøt fællesskaber
5. Skab plads til selvbyggere, en byggegruppe og selvgroede strukturer
6. Skab en bilfri bydel
7. Byg smart, bæredygtigt og billigt
8. Fordel sol og vind lige.
Sådan lyder de otte dogmer fra det team bestående af Christensen & Co Arkitekter, Urban Creators, Kragh & Berglund, Urban Power og Moe, der i 2019 vandt konkurrencen om udformning af en masterplan for Stejlepladsen i den københavnske Sydhavn.
Med baggrund i især punkt 5 introducerer Boligselskabet AKB nu medbyg på Stejlepladsen, hvor den nye boligtype vil bygge bro til det eksisterende selvbyggermiljø i Fiskerhavnen.
En medbygbolig er en råbolig, som de kommende beboere selv arbejder med at bygge færdig – både indvendigt og udvendigt. Det giver de kommende medbyggere en for almene beboere ny og banebrydende grad af frihed til at personliggøre deres hjem, lyder det fra AKB København.
Nye muligheder
Bygherre er stadig Boligselskabet AKB København, der kommer til at stå som ejere af de 17 medbygboliger på hver ca. 115 m2, der opføres som boksbyggeri i træ. De bliver en del af et større byudviklingsprojekt på Stejlepladsen, hvor der skal bygges ca. 920 boliger, hvoraf ca. 200 bliver almene.
– I AKB København vil vi gerne prøve ting af. Vi har gjort det med AlmenBolig+, og nu gør vi det med medbygboligen. Her er ideen at give folk, der bor alment, nogle af de samme muligheder for at sætte deres eget præg, som man har i f.eks. en ejerbolig. Men det kommer også til at stille krav til, hvad man skal kunne med sine hænder og sin tid, forklarer Mikkel Warming, næstformand i Boligselskabet AKB, København.
Han understreger, at bestyrelsens mål er at give de kommende medbyggere så stor frihed som muligt, uden at projektet bliver for dyrt:
– Man skal gerne kunne se, at folk selv har haft fingrene i det, og at hvert hus er anderledes end naboens. Boligtypen kan bidrage med både den personlige frihed og variationen, siger Mikkel Warming, der håber, at projektet også kan gøre boligselskabet klogere på mulighederne indenfor de gældende regler.
Ubehandlede vægge og råt undergulv
De nye medbyggere modtager en ‘boks i træ’ med bl.a. ubehandlede vægge og råt undergulv, der opfylder bygningsreglementets krav i forhold til bl.a. en tæt og isoleret klimaskærm. De eneste indervægge er omkring badeværelset. Resten – bl.a. indervægge, facadebeklædning, skur, maling, have m.v. – skal medbyggerne selv stå for.
Proceskonsulent Mette Lund Norre i KAB siger:
– Byggesagen leverer det, der er et krav ift. bygningsreglementet. Kommunens krav i lokalplan skal medbyggerne være med til at opfylde. Om de vil lægge linoleumsgulv eller malet trægulv. Om de vil beklæde facaden med paller og grønne planter eller lyserøde plader. Det er op til medbyggerne. Indenfor lokalplanens rammer, siger Mette Lund Norre, der understreger, at lokalplanen i dette tilfælde dikterer en facade udført i træ eller plader.
Huslejen i medbygboligerne vil være på linje med de øvrige almene boliger i området, men medbyggerne vil råde over et byggebeløb, der kan få udbetalt, når medbyg-arbejdet er veludført. En ‘sjakbejs’ vil blive tilknyttet medbyg-projektet, så alle regler bliver overholdt og medbyggerne kan få inspiration det de bedste løsninger.
Medbygboligerne på Stejlepladsen er en del af projektets etape 2, der efter planen opføres fra midten af 2024 til midten af 2026.