Taastrup: Shiner Grønnehaven op for 65 mio. kr.

Grønnehaven er bygget i 1945 og bebyggelsen er træt. Det bliver der nu gjort noget ved. En gennemgribende renovering skal munde ud i 52 topmoderne lejligheder - heraf 10 tilgængelighedsboliger.
Grønnehaven ligger godt tæt på Taastrup Hovedgade, men bebyggelsen er nedslidt. Nu skal de tre blokke gennem en gennemgribende renovering, miljøsanering og modernisering.
Grønnehaven ligger godt tæt på Taastrup Hovedgade, men bebyggelsen er nedslidt. Nu skal de tre blokke gennem en gennemgribende renovering, miljøsanering og modernisering.

52 lejligheder i tre etageejendomme i boligforeningen Grønnehaven tæt på Taastrup Hovedgade skal gennemrenoveres. Og med gennemrenoveres menes gennemrenoveres.

Der vil blive arbejdet med både tagkonstruktion, tag, døre, vinduer og facade samt kloakering. Desuden skal der miljøsaneres for bl.a. asbest, PCB og blyholdigt maling. Alle lejligheder får nye større badeværelser med bruseniche, renoverede køkkener og nye elinstallationer. 10 af de 52 boliger skal omdannes til tilgængelighedsboliger.

– Det er en meget omfattende totalrenovering, vi kommer til at gennemføre i Grønnehaven, siger Alexander Hermansen, tømrermester og partner hos Skou Gruppen og ansvarlig for den nye hovedentreprise.

Bygningerne er opført i 1945 og er grundlæggende gode boliger med god plads imellem dem til at etablere nogle interessante uderum.

– Men bebyggelsen er meget nedslidt, og en gennemgribende modernisering er nødvendig. Ikke mindst for at sikre en fortsat god og blandet beboersammensætning, siger Anders Foli Mix, som er projektleder hos Friis Andersen Arkitekter, der er boligforeningens totalrådgiver.

Ud over den gennemgribende renovering af boligblokke og lejligheder bliver der også etableret nye og bedre udenomsarealer omkring lejlighederne med legeplads, fællesarealer og beboerhaver.

I samme ombæring får stuelejlighederne adgang til haverne via nyetablerede trapper samt ramper, som sikrer tilgængeligheden.

Får egne brusenicher

Den helhedsplan, som Friis Andersen Arkitekter har udformet sammen med boligselskabet, skal fremtidssikre Grønnehaven med de mere moderne lejligheder.

– I dag har lejlighederne bittesmå københavner-badeværelser, hvor man nærmest skal stå oveni toilettet for at tage brusebad. For at fremtidssikre boligerne inddrager vi en del af værelset for at kunne tilføre badeværelserne egne brusenicher, og i badeværelserne kommer der ny og forbedret ventilation, siger Anders Foli Mix.

Han forklarer, at man inddrager det eksisterende køkken til badeværelse for at skabe mere plads, og der bliver lavet åbent køkken-alrum i tilgængelighedsboligerne.

I forbindelse med projektet er det kun beboerne i de lejligheder, som skal slås sammen og omdannes til tilgængelighedsboliger, som bliver genhuset. Dette stiller krav til planlægningen af ombygningen af lejlighederne og håndværkernes rutiner.

De fleste lejligheder skal nemlig renoveres, mens de er beboede, og der er derfor gjort et stort arbejde for at inddrage beboerne og forberede dem på hele forløbet.

Relateret indhold