Sygehusbyggerier uden karteldannelse

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen går nu aktivt ind i kampen mod karteller.
Her monteres et betonelement på Det Nye Universitetshospital i Aarhus. Milliardprojektet er et af flere sygehusprojekter, som Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen vil holde fri for karteller. Pressefoto.
Her monteres et betonelement på Det Nye Universitetshospital i Aarhus. Milliardprojektet er et af flere sygehusprojekter, som Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen vil holde fri for karteller. Pressefoto.

Det her må man ikke

  • – Et kartel defineres som grov økonomisk kriminalitet, hvor konkurrerende virksomheder aftaler at begrænse konkurrencen mellem dem.
  • – Aftalerne kan have forskellig karakter og for eksempel dreje sig om at koordinere tilbud, aftale priser, opdele markeder eller begrænse produktionen.
  • – Undersøgelser viser, at karteller i gennemsnit tager overpriser på 10-50 procent.
  • – Virksomheder kan straffes med bøder. Bøden vil normalt ikke overstige 10 procent af koncernomsætningen.
  • – Personer, herunder virksomhedens ledelse og overordnede ansatte, kan straffes med bøde samt med fængsel i op til seks år.
  • – Det er muligt at slippe for straf. Det kræver blandt andet, at man er den første karteldeltager, der henvender sig til myndighederne.
  • Kilde: Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Den danske byggebranche hænger fortsat i skyggen af kartelsagen, hvor 28 virksomheden er sigtet for at indgå ulovlige prisaftaler til en samlet værdi af 400-500 millioner kroner.

Samtidig er der hospitalsbyggerier i gang for knap 40 milliarder kroner herhjemme, og den kombination giver nervøse trækninger hos Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Derfor har styrelsen nu for første gang i Danmark aktivt ind i et samarbejde med de nye supersygehuse for at bremse eller i bedste fald helt undgå karteldannelser.

– Langt de fleste virksomheder gør sig umage med at overholde loven, og vi forventer også, at det er tilfældet her. Alligevel opstår der karteller af og til. Karteller giver typisk markante overpriser og kan samtidigt være svære at opdage. Med samarbejdet øger vi chancen for at afsløre mulige karteller væsentligt, udtaler Agnete Gersing, direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, og fortsætter:

– Generelt er der brug for, at konkurrencen i byggesektoren bliver mere effektiv. Derfor har vi i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen et særligt fokus på byggeriet. Vi har igangsat en række initiativer herunder samarbejdet med hospitalerne.

Medarbejdere skal spotte tegn

Vicedirektør for Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler, Claes Brylle Hallqvist, står i spidsen for Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg til cirka fire milliarder kroner:

– Fra hospitalsbyggeriernes side har vi naturligvis fokus på at undgå karteller for at få de bedste priser at bygge for. Samarbejdet mellem hospitalerne og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen giver os en unik mulighed for at sammenligne priser og tilbud på tværs af landsdele, og jeg håber meget, at vores samarbejde kan være med til at styrke konkurrencen.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens samarbejde knytter sig til 14 hospitalsbyggerier over hele landet – heraf syv nye supersygehuse og syv moderniseringer af eksisterende hospitaler.

Ud over at analysere data fra tilbud på byggeopgaverne vil Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen undervise medarbejderne på hospitalsbyggerierne i at se efter tegn på karteller.

– Det er en rigtig god idé at prøve noget andet, og det kan give smæk for skillingen på to måder. Det kan forhindre karteller i at opstå, fordi det bliver mere besværligt for dem. Desuden kan det blive lettere at finde frem til eventuelle karteller. Begge dele vil være gavnligt for samfundsøkonomien, siger professor i konkurrenceøkonomi ved CBS Peter Møllgaard til DR Nyheder.

Som Dagens Byggeri tidligere har skrevet, har en aktuel dom fra EU-domstolen fastslået, at lovbrydere kan udelukkes fra et offentligt udbud.

Initiativ bør være standard

Hos Bygherreforeningen er der store roser for initiativet mod karteller. Herfra så man gerne, at det blev til en standardprocedure for alle større offentlige byggerier i fremtiden.

– Der er ingen tvivl om, at det vil blive nemmere at få kartelsvindel til livs med et initiativ som det her. Her øger man chancen markant for at opdage karteller. Det er helt oplagt at se på, om det her samarbejde kan udbredes til at gælde eksempelvis alle store offentlige byggeprojekter i fremtiden. Modellen hvor bygherren indberetter kontrakttilbud, som styrelsen så screener er innovativt og kan gøre det langt sværere at koordinere priser. Så den præventive effekt vil uden tvivl også få en stor betydning, siger Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen.

Klik her og se et kort over alle hospitalsbyggerierne.

Der bygges for tiden sygehuse for knap 40 milliarder kroner i Danmark. Her er det DNU i Aarhus, der ses lidt fra oven. Illustration: Rådgivergruppen DNU I/S.
Der bygges for tiden sygehuse for knap 40 milliarder kroner i Danmark. Her er det DNU i Aarhus, der ses lidt fra oven. Illustration: Rådgivergruppen DNU I/S.

Relateret indhold