Sydjyske ambulancer får spritny, bæredygtig base

Som formentlig den første danske ambulancetjeneste kan Ambulance Syd fra efteråret 2023 flytte i helt nye lokaler, som tjenesten selv har fået lov at præge fra start af. DGNB Guld har været et krav fra både bygherre og regionen.
Den nye 680 kvm ambulancestation i Hansson Erhvervspark i Sønderborg Nord bliver DGNB Guld-certificeret og får plads til både ambulancer og lægebil. Visualisering: Arkitekterne Blaavand og Hansson
Den nye 680 kvm ambulancestation i Hansson Erhvervspark i Sønderborg Nord bliver DGNB Guld-certificeret og får plads til både ambulancer og lægebil. Visualisering: Arkitekterne Blaavand og Hansson

Hansson Erhvervspark, 2. etape

  • Supplerende adresse: Ingolf Nielsens Vej 14
  • Bygherre: HanssonErhverv
  • Lejer: Ambulance Syd
  • Bygherrerådgiver, arkitekt og teknisk rådgiver: Arkitekterne Blaavand & Hansson
  • Ingeniør: Ingeniørgruppen
  • Byggestart: Januar 2023
  • Forventes færdigt: Oktober 2023
  • Anslået Budget: 15 mio. kr.
  • Omfang: 680 kvm, 1 etage, 1 bygning med garageanlæg, kontorer, omklædning, træningsfaciliteter, frokostrum og soveafdeling
  • Bæredygtighed: DGNB Guld
  • Kilde: Byggefakta

Indenfor de næste fem-otte år vil udlejningsvirksomheden HanssonErhverv have udbygget den 30.000 m2 store grund på Ingolf Nielsens Vej i Sønderborg Nord, som virksomheden købte i 2020. Til den tid vil der stå seks til otte nybyggerier på tilsammen 12.000-15.000 kvm klar til udlejning.

Første etape i Hansson Erhvervspark er allerede opført specifikt til lejeren Larsen Strings, der producerer og sælger strenge til klassiske musikinstrumenter til hele verden.

2. etape er til en lejer i en helt anden branche, nemlig Ambulance Syd, der har efterspurgt både garageanlæg med omkringliggende støttefunktioner som kontorer, omklædning, træningsfaciliteter, frokostrum samt en soveafdeling. I alt får ambulancetjenesten 680 m2 at boltre sig på. Begge etaper – og alle fremtidige – bliver bygget til en DGNB Guld-certificering, fortæller direktør Nanna Hansson, der som bygherre selv varetager byggeledelsen.

– Larsen Strings havde et helt specifikt ønske om, at den bygning, de skulle flytte ind i, skulle være bæredygtig. Vi var allerede selv sat ud på den rejse, så det passede os rigtig fint, at de havde samme vision, siger Nanna Hansson, der først bygger, når lejeren er på plads.

På den måde bliver hver bygning tilpasset helt specifikt til lejerens behov.

– I etape 2 til Ambulance Syd er der nogle helt specielle krav til responstider – mobiliseringstider, som det hedder – altså hvor hurtigt redderne kan nå fra den ene ende af bygningen og ud til deres biler. Hele indretningen er lavet efter det. Ellers er det en bygning som så mange andre, men det er sjovt at få en ambulancestation i porteføljen. Så vidt vi ved, er vi de første i Syddanmark og måske i hele Danmark, der bygger specifikt til en ambulancetjeneste. Ellers plejer de at indrette eksisterende bygninger til deres behov, uddyber Nanna Hansson.

En investering i bæredygtig viden

I processen med at bygge de 3.000 kvm til Larsen Strings i etape 1 satte HanssonErhverv sig nøje ind i de forskellige bæredygtighedscertificeringer. Dengang – for nu ti måneder siden – blev Nanna Hansson overrasket over, at det ikke kostede mere at bygge et bæredygtigt byggeri end et ikke-bæredygtigt byggeri.

– Det der koster, er selve certificeringen og de konsulenter, vi måtte hive ind. Selve de bæredygtige byggematerialer og -koncepter kostede ikke mere. Vi så det som en investering i en viden, vi skulle have – en viden, som nu er ved at blive standard, siger Nanna Hansson og tilføjer:

– Bæredygtighed er et krav og en integreret del af vores udbud til fagentrepriserne i Hansson Erhvervspark. Vi har selv undersøgt alt der er at vide om DGNB, EPD og retningslinjer indenfor bæredygtigt byggeri, og så har fagentreprenørerne en vis handlefrihed indenfor de linjer. Men jeg synes, håndværkerne har taget godt imod de bæredygtige tiltag. De kan godt se ideen i at bruge materialer med andre afgasningstal og for eksempel en DGNB-klasse 4 lim, de ikke får udslæt af. På de ti måneder, der er gået, er det også som om, det er blevet nemmere og nemmere at bygge bæredygtigt. Jeg tror også, vi nu får et udskilningsløb mellem dem der kan levere bæredygtige byggerier og dem der ikke kan.

Den DGNB-certificerede erhvervspark med snart to bygninger lever allerede nu op til de bæredygtige visioner, som Sønderborg Kommune arbejder med, og også med de ‘Regler for byggeri i Region Syddanmark’, som regionsrådet vedtog den i juni 2020.

Her pointeres det bl.a., at regionale nybyggerier og ombygninger over 2,5 mio. kr., hvor det er teknisk muligt, som minimum skal opnå en DGNB Guld-certificering. Den kategori kommer Ambulance Syds nye base ind under.

Alle kommende etaper i Hansson Erhvervspark bygges med samme materialer og overflader, men med varierende bygningskroppe tilpasset de kommende lejeres behov.

Relateret indhold