Sweco vil hjælpe beton til længere levetid

Hos de rådgivende ingeniører arbejder man på at reducere mængden af svovlbrinte i spildevand, som ætser betonen i kloakrørene. Kunstig intelligens og cloud-løsninger skal være redskabet.
Kloakker skal i dag håndtere meget større spildevandsmængder end tidligere, og det fører til ekstra slid på betonen. Pressefoto.
Kloakker skal i dag håndtere meget større spildevandsmængder end tidligere, og det fører til ekstra slid på betonen. Pressefoto.

Landets spildevandsforsyninger oplever i stigende grad problemer med svovlbrinte i rørene, fordi vandrensningen bliver centraliseret, og man etablerer lange trykledninger.

I et nyt udviklingsprojekt under Miljøstyrelsens MUDP-pulje vil de rådgivende ingeniører fra Sweco derfor se på, hvordan man kan forebygge svovlbrintedannelse med en bæredygtig teknologi baseret på en cloud-løsning og principper fra kunstig intelligens.

I dag forebygges svovlbrintedannelse ofte med kemikalietilsætning, som afstedkommer store driftsomkostninger. Og bliver de øgede mængder svovlbrinte ikke forebygget, kan det reducere levetiden af beton i kloakledninger og brønde markant.

Projektet gennemføres i samarbejde med tre danske SMV-virksomheder. Det drejer sig om Consibio, BBK Bio Airclean samt Svendborg Motorværksted.

Sidstnævnte har stået bag udviklingen af en såkaldt rensegris, der skal forfines, så den kan minimere svovlbrinteproduktionen i kloakkens aflejringer.

Spildevandsforsyningerne Hedensted Spildevand, Svendborg Vand og Affald A/S samt FFV Energi & Miljø A/S stiller testlokaliteter til rådighed og bidrager med sparring i projektet.

– Vi ved, at konsekvensen ved utilstrækkelig forebyggelse af svovlbrinte kan være kort levetid af beton i kloakledninger og brønde. Levetiden kan i værste fald reduceres fra 100 år til under 10 år. Svovlbrinte er desuden en giftig gas, som kan påvirke driftspersonalet ved arbejde i ledninger og brønde, og gassens lugt kan genere beboere tæt på brøndene. Endelig ønsker vi at minimere udgifter til kemikaliedosering, siger driftschef Steen Hummelgaard fra Hedensted Spildevand om projektet.

Relateret indhold