Sweco: Ind i 2021 med momentum og mod til forandring

Dagens Byggeri har bedt en række af branchens fremtrædende aktører om at se tilbage på 2020 - og frem på 2021. Serien afsluttes i dag med direktør Lars Bork, Sweco Byggeri.
Direktør Lars Bork, Sweco Byggeri. Pressefoto.
Direktør Lars Bork, Sweco Byggeri. Pressefoto.

2020 har om noget været et forandringens år – et år, hvor der er blevet vendt godt og grundigt op og ned på vores samfund, som vi kender det. Men det er også et år, der trods virus, nedlukninger, mutationer og rekordhøjt smittetryk slutter og begynder med et håb, der forstærkes yderligere af, at vaccinen er kommet.

Vi må tro og håbe på, at det er starten på vendepunktet.

Isolerer vi opsummeringen til forretning, kan jeg heldigvis optimistisk konkludere, at byggebranchen og Sweco er sluppet nådigt gennem 2020. Derfor er det også med begrundet håb, at vi kigger ind i et stærkt marked, hvor der endnu er gevinster at hente fra de politiske tiltag såsom annulleringen af det kommunale anlægsloft, et boligmarked der fortsætter med at slå rekorder og en generel positivisme for hele branchen.

Faktisk vil jeg strække mig så langt som at sige, at vi sammenfattende er gået ind i det nye år med momentum. Det skyldes blandt andet den forandringsvillighed, jeg har oplevet under pandemien. Vi har set acceleration på vigtige agendaer, der er langtidsholdbare, og som bliver afsættet for fremtidens byggebranche.

På baggrund af det forgange år ser jeg tre tendenser, der vil dominere i 2021:

Digitalisering

Vi har i snart en årrække talt om den manglende digitale modenhed i byggeriet. Det kan der være mange forklaringer på, men faktum er, at corona-krisen har vist os, at vores værktøjer virker, når vi aktivt og fokuseret tager dem i brug. Faktisk er krisen et godt eksempel på, at meget forandring skabes bedst i virkeligheden – ved bare at gøre det.

Det handler selvsagt ikke om, at vi med et trylleslag er blevet fuldt ud digitaliseret. Det vil være en overdrivelse. Men vi har fundet en fælles ramme på tværs af værdikæden for alt fra lavpraktiske setups som videokommunikation, der giver korte og mere præcise møder, til digitalt at videndele information. Vi har foretaget digitale byggetilsyn, der for kort tid siden havde været tæt på utænkeligt. Listen er lang og positiv.

Fra min stol har vi i højere grad end nogensinde formået at skabe et fælles sprog for at tale digitalisering. Derfor tror jeg på, at vi i det kommende år vil se en fortsat acceleration i brugen af hjælpeværktøjer, der stiger i takt med, at vi får skabt sammenhæng i det digitale univers. Vi har mange gevinster at hente, når vi griber det digitale momentum.

Bæredygtighed

I skyggen af corona glæder jeg mig over, at bæredygtighedsagendaen ikke har lidt voldsomt under krisen. Tværtimod.

Aldrig før har vi i Sweco haft så mange DGNB-certificeringer og præcertificeringer i gang, og vi ser fortsat flere og flere opgaver, der relaterer sig til den grønne agenda og FN’s verdensmål.

Bæredygtighed er blevet en seriøs driver i markedet, der blandt andet drives af urbanisering, klimaforandringer og de politiske målsætninger og tiltag for vores klima.

Et af de mest dominerende temaer er træbyggeriet, der for alvor er ved at få rodfæste nu. Den tendens ser jeg vil blive markant forstærket i 2021, og jeg mener, det er én af de mest spændende udviklinger i nyere tid, der kommer til at forbedre bæredygtigheden i form af nedbragt CO2. Derfor samarbejder vi internt på tværs af arkitekt- og ingeniørrådgivning for at udnytte træets potentiale mest muligt – både funktionelt og æstetisk.

Samtidig har vi på nordisk plan iværksat en arbejdsgruppe, der giver os mulighed for at trække på vores kolleger i Sverige, Norge og Finland, der har årelang erfaring og stor ekspertise med at bygge både højt og stort i træ. Fx med verdens pt. højeste træbyggeri, Mjøstårnet i Norge.

I Danmark har vi selv været rådgivere på bl.a. Knudrisrækkerne i Aarhus og Østre-Vestre Søbad i Silkeborg og en række flere igangværende projekter som bygherrerådgiver. Jeg er sikker på, at 2021 bliver året, hvor vi vil se langt flere referencecases, der tager træbyggeriet til nye højder til gavn for alle i branchen.

Goddag til nye samarbejder

Er der én ting, som corona-krisen har lært os, er det, at vi er nødt til løfte i flok. Vi har et fælles ansvar for at minimere smittespredning, hvor hvert enkelt menneskes adfærd har betydning. Det samme gør sig sådan set gældende i byggeriet – vi skal finde fælles løsninger på fælles udfordringer.

I byggeriet har der desværre været en tendens til, at vi har været for fokuseret på vores egen snævre faglighed. Men tiden kalder på samarbejde på tværs af fag. Når byggeprojekterne bliver mere komplekse, stilles der øgede krav om såvel bredde som specialisering. Fremtidens byggerådgivning er helhedsorienteret, og det kan én faggruppe ikke håndtere alene.

Hvis vi vil løse udfordringerne i vores branche, er og bliver svaret samarbejde, hvilket understøttes af det stigende omfang af strategiske partnerskaber. Jeg tror, at 2021 bliver året, hvor tværfagligheden bliver endnu mere synlig og udtalt til gavn for kunderne. Jeg mærker, at der i kølvandet på krisen er mod til forandring.

Relateret indhold