Stort potentiale i at klimasikre ejendomme

Bygningsstandarderne i dag svarer stadig til vejret før klimaforandringerne. Det koster både samfundet og boligejere dyrt.
Ifølge Niras bygger vi i Danmark ikke, så vi er forberedt på skybrud. Det giver dyre følgeskader. Foto: Colourbox.
Ifølge Niras bygger vi i Danmark ikke, så vi er forberedt på skybrud. Det giver dyre følgeskader. Foto: Colourbox.

Danske boliger, kontorer og industriejendomme modstår det ekstreme vejr betydeligt dårligere end ejendomme i lande som Holland og Frankrig. Boligejere, boligforeninger og ejendomsselskaber kan spare millioner ved at klimasikre. Det skriver Niras i en pressemeddelelse.

– Problemet er, at vores byggestandarder ikke afspejler de vejrforhold, som er blevet en realitet med klimaforandringerne. Vi har byggestandarder, der er lavet ud fra, hvordan vejret har været. Det eneste logiske er, at standarderne ændres til at kunne modstå vejret i fremtiden, siger markedschef i Niras, Henrik Lynghus.

Problemet er, at vores byggestandarder ikke afspejler de vejrforhold, som er blevet en realitet med klimaforandringerne.

Henrik Lynghus Markedschef, Niras

Forebyggelse er billigere

Henrik Lynghus peger på, at regningen ved en enkelt oversvømmelse ofte overgår udgifterne til at klimasikre.

– Det er næsten altid billigere at forebygge. Men desværre er det som om, at det skal gå galt mindst én gang, før ejerne får øjnene op for det. Netop derfor kan både ejere af boligblokke, parcelhuse og kontorer vinde på, at vi får ændret standarderne. Og der vil være en samfundsmæssig gevinst, når stormflod og ekstremregn ikke ødelægger store værdier, siger han.

Et af de områder, hvor en del aktører er begyndt at agere, er etagebyggeriet. Kældertrapper og lyskasser, der er konstrueret forkert, kan koste dyrt for en boligblok. Både i materiel skade og forhøjet selvrisiko på forsikringen. For når skybruddet rammer, kommer kælderen under vand, og i mange etageejendomme står det dyre fællesvaskeri i kælderen. I nogle tilfælde går det endnu værre, når elinstallationer eller telefon- og internetforbindelsen til en hel ejendom bliver sat ud af kraft ved en oversvømmelse.

Simple tiltag kan løse meget

I Niras har Astrid Bisgaard været tilknyttet en række projekter omkring klimasikring af ejendomme, og hun mener ikke, at nutidens etageejendomme er bygget til det vejr, vi har fået.

– Etageejendomme er generelt ikke bygget til de udfordringer, der er en realitet med klimaforandringerne. Samtidig er det ret kendetegnende, at det er de samme problemer, der går igen fra ejendom til ejendom. Heldigvis kan man med forholdsvis simple tiltag nedsætte risikoen for skader. En simpel og billig løsning kan for eksempel være, at du kan støbe et ekstra trin på toppen af kældertrappen. På samme måde kan man støbe lyskasser højere, siger Astrid Bisgaard.

Hun råder boligforeninger og private ejendomsejere til at arbejde langsigtet med klimasikring. Medmindre der er helt påtrængende problemer, er det klogeste at tænke klimasikring ind som en del af den langsigtede renoveringsplan for et byggeri, for så vil udgifterne til klimasikring ofte være begrænsede.

Relateret indhold