Stort energispild i bygninger kan stoppes

Omfattende energy audits udført af Trend Control Systems i mere end 1.000 bygninger synliggør et kæmpe energispild.
Mange CTS-anlæg til styring af opvarmning og køling af vores bygninger betjenes ikke korrekt, og det skaber et stort energispild, mener Niels Boel. Foto: Colourbox.
Mange CTS-anlæg til styring af opvarmning og køling af vores bygninger betjenes ikke korrekt, og det skaber et stort energispild, mener Niels Boel. Foto: Colourbox.

Det er et velkendt faktum, at driften af bygninger tegner sig for cirka 40 procent af det samlede energiforbrug i den vestlige verden. Størstedelen af dette energiforbrug kan henføres til opvarmning eller køling af bygninger. Et stort problem er imidlertid, at en meget stor del af den energi, der bruges i en bygning reelt spildes.

– Trend Control Systems har gennemført mere end 1.000 energy audits i forskellige typer af bygninger. Disse energy audits synliggør, at chokerende 39 procent af den energi, der bruges i bygningerne, er spildt, siger Niels Boel, Business Development Manager hos Trend Control Systems.

Bygherrernes driftsmedarbejdere er et langt stykke hen ad vejen nøglen til at få nedsat det store energispild.

Business Development Manager Niels Boel Trend Control System

Anlæg fungerer ikke

En af de primære årsager til at energispildet er så stort, som disse energy audits viser, er at den installerede bygningsbygningsautomatik og de CTS-anlæg, der styrer og overvåger automatikken, i mange tilfælde ikke fungerer efter hensigten, eller at driftspersonalet ikke har faglige kompetencer, der gør, at CTS-anlæggene udnyttes optimalt, når det gælder energistyring og indeklimaovervågning.

– Vores erfaringer fra en lang række projekter i mere end 50 lande viser, at CTS-anlæggenes potentiale, når det kommer til styring og kontrol af energiforbruget i bygninger, er kolossalt. Et CTS-anlæg, der helhedstænkes i forhold til bygningens udformning, de driftsmæssige krav samt anvendelses- og brugerprofil kan faktisk styre og kontrollere hele 84 procent af det samlede energiforbrug, uddyber Niels Boel.

Driftsmedarbejderne er nøglen

Som en konsekvens af det har Trend Control Systems udarbejdet en nemt tilgængelig CTS-Guide målrettet de driftsmedarbejdere, der har det daglige ansvar for at styre energiforbruget i bygningerne.

CTS-Guiden er en praktisk lommeguide, der indeholder en lang række gode råd, tips og anbefalinger til driftsmedarbejderne inden for tre nøgleområder: Design & planlægning af nye CTS-anlæg, drift & optimering af eksisterende CTS-anlæg samt udbygning & forbedring af nuværende CTS-anlæg.

– Bygherrernes driftsmedarbejdere er et langt stykke hen ad vejen nøglen til at få nedsat det store energispild. De vil rigtig gerne gøre noget, men ofte er de bare ikke klædt fagligt på til det. Det skal der ændres på, hvis vi skal have nedbragt energispildet. Hos Trend Control Systems tager vi vores del af ansvaret og gør vores til, at der sker en faglig opkvalificering på CTS-området ude hos bygherrerne. CTS-Guiden er sammen med det online community Trend CTS-Forum to vigtige værktøjer i den sammenhæng, siger Niels Boel.

CTS-Guiden kan anskaffes ved at sende en mail til: [email protected]

Relateret indhold