Sten-rens og genbrug bliver prioriteret i Middelfart

For den fynske kommune er der andet end bare prisen at tage i betragtning, når det kommer til byggeri.
Missionshuset her var det første hus, hvor Middelfart Kommune prioriterede genanvendelse af stenene. Nu har man kastet sig over et endnu mere omfattende sten-rensningsprojekt. Foto: Middelfart Kommune.
Missionshuset her var det første hus, hvor Middelfart Kommune prioriterede genanvendelse af stenene. Nu har man kastet sig over et endnu mere omfattende sten-rensningsprojekt. Foto: Middelfart Kommune.

For anden gang i det seneste år har man valgt at prioritere afrensning og genbrug af mursten fra et nedrivningsprojekt i Middelfart Kommune.

Denne gang i endnu større skala end i foråret 2018, hvor man benyttede op mod 95 procent af stenene, i alt godt 17.500 styk, fra et afdanket missionshus til et moderne værtshusbyggeri. Arkitekt ved kommunen Kristian Kipp, som er ansvarlig for projektet, fortæller, at man kalkulerer med at få cirka 65.000 brugbare sten med fra den landbrugsejendom, der skal jævnes med jorden. Men med alt sandsynlighed bliver der tale om endnu flere.

– Bygningerne er bygget ud af flere omgange og med forskellig mørtel, så det er endnu lidt svært at bedømme, hvor mange brugbare sten, der kommer ud af projektet. Derfor er det også svært at udregne den præcise omkostning pr. sten, siger han og fortæller at den samlede sum for nedrivning og afrensning står i cirka to millioner kroner.

Stor efterspørgsel

Hvor værtshuset allerede før nedrivning af missionshuset havde accepteret at købe stenene, er der i dag ingen bestemt aftager til landbrugsejendommen. Dog er Kristian Kipp ikke i tvivl om, at man nok skal få solgt de sten, man lykkes med at rense.

– Der har været stor efterspørgsel på stenene fra både entreprenører og private bygherrer, siger arkitekten, som har et par interessante aftagere i kikkerten.

– Vi er også i dialog med et par af de lokale boligforeninger, som har stigende byggeaktivitet og et ønske om at bygge bæredygtigt. Vi har fået flere tilbud ind, og det ser fornuftigt ud, erklærer han.

Hvis det lykkes at få afsat de mange sten, står atmosfæren til at blive sparet for udledning af godt 30 tons CO2.

Til rens i Svendborg

Besparelse i CO2 opnår man på trods af, at stenene fra projektet skal til “rens” i Svendborg.

Hvor murstenene fra missionshuset kunne håndafrenses på stedet, skal projektet på landbrugsejendommen have flere og større maskiner i arbejde. Derfor renser man i stedet først med grovrensemaskine lokalt og sender efterfølgende stenene til firmaet Gamle Mursten i Svendborg, hvor de renses (det sidste i hånden), stables på paller og får byggebranchens CE-stempel i nakken.

– I Svendborg har de renset mursten i 20 år – de er forud for deres tid, men også effektive. Transporten derned og tilbage er taget med i beregningen. Det kan faktisk betale sig CO2-mæssigt at køre sten Djursland til Svendborg og retur, siger Kristian Kipp, som netop har fået en håndsrækning til flere projekter af staten.

Penge til nedrivning

Projektet på landbrugsejendommen har Middelfart Kommune nemlig lagt ud for. Men fremover vil man igen kunne få adgang til statslige midler til nedriving af ejendomme på landet. Man er blandt de ni kommuner, som er blevet genoptaget i landsbypuljen, der giver tilskud til nedrivning i 54 kommuner. Bæredygtighed er en mærkesag for fynboerne, understreger Kristian Kipp. Derfor afviser arkitekten heller ikke at afrense flere sten i fremtiden.

– På ejendommen har vi lavet et udbud med nogle optioner, som vi var spændt på, hvor landede. Men det viste sig, at det ikke var ret meget dyrere at rense sten sammenlignet med nedtagningen, så det giver mening for os, lyder det.

Det viste sig, at det ikke var ret meget dyrere at rense sten sammenlignet med nedtagningen.

Relateret indhold