Startskuddet er lydt til de første 100 DGNB Guld-boliger i Thors Have

I Odense er entreprenøren Jönsson netop gået i gang med at opføre 100 bæredygtige boliger for FAB. Projektet dækker to ud af i alt ni byggefelter på i alt 38.000 kvm.
Første spadestik blev markeret af (fra venstre) Karsten Hjarsø, Jensen Gruppen, Erling Nielsen, Formanden fra FAB, og Odense borgmester Peter Rahbæk Juel.
Første spadestik blev markeret af (fra venstre) Karsten Hjarsø, Jensen Gruppen, Erling Nielsen, Formanden fra FAB, og Odense borgmester Peter Rahbæk Juel.

I september 2020 lød startskuddet til byudviklingsprojektet Thors Have ved Rismarksvej i Odense. Ambitionen var at skabe et attraktivt og levevenligt område, der danner rammen om det gode liv på tværs af alder og sociale grupper.

Siden har projektet taget form, og nu er første spadestik taget til 100 DGNB Guld certificerede boliger, der opføres for FAB (Fyns Almennyttige Boligselskab). De bæredygtige boliger er en del af Odense Kommunes byudviklingsplan og dækker to ud af i alt ni byggefelter på i alt 38.000 kvm.

Naturskønne omgivelser og funktionelt udemiljø

De 100 boliger – 70 familieboliger og 30 seniorboliger – etableres som etagebyggeri og udgør i alt 8.908 kvm. med tilhørende 200 kvm. fælleshus for hele boligafdelingen. Boligerne indrettes som 2-, 3- og 4-rums boliger med egen altan eller terrasse, der størrelsesmæssigt varierer fra 70-105 kvm.

Til boligerne skabes et smukt og funktionelt udemiljø med mulighed for fælles samvær og aktiviteter, hvor man som beboer kan hygge sig. De grønne områder udføres individuelt og i forskelligartet karakter, hvor de kommende beboere inddrages i den endelige udformning. Derudover vil FAB indtænke udendørs aktiviteter for børn og voksne – herunder små nyttehaver, der vil danne rammen om fællesaktiviteter.

Læs også: Thors Have tager form

Tæt ved boligerne skabes tre minde lokalparker, der sammenbindes af en fælles cykel- og gangsti. Det giver beboerne mulighed for at nyde naturen, og komme let rundt på cykel.

Mere bæredygtigt boligbyggeri de kommende år

Certificeringen DGNB Guld fordrer stort fokus på bæredygtighed, både hvad angår valg af byggematerialer og sociale aspekter, herunder trivsel. Den bæredygtige tankegang inkluderer også fokus på vedligeholdelse af bygningsmassen, som giver det samlede bygningsværk længere levetid. Materialevalget reducerer vedligeholdelsesomkostningerne og sikrer en fornuftig økonomi i byggeriets drift.

Visualisering: Odense Kommune.
Visualisering: Odense Kommune.

Det er Jönsson A/S, der skal opføre de 100 bæredygtige boliger:

– Det er et spændende boligprojekt, som ret præcist rammer, hvad vi er gode til og også kendt for. Antallet af bæredygtige boligbyggerier vil kun stige de kommende år, og vores erfaringer indenfor opførelsen af bæredygtigt byggeri vil både komme os og bygherre til gode, siger Thomas Normann, CEO i Jönsson Entreprise.

Attraktiv og særegen afdeling

Hos FAB glæder man sig til samarbejdet med Jönsson, der skal opføre de mange nye bæredygtige boliger i den nye bydel. Her siger Erling Nielsen, bestyrelsesformand for FAB:

– Vi er rigtigt glade for og stolte af dette byggeri af 100 bæredygtige familieboliger, herunder et seniorbofællesskab, med tilhørende fælleshus, fordi vi ved, at vi her i Thors Have får en afdeling, der bliver særdeles attraktiv og særegen.

Når Thors Have står færdig, bliver det en blandet bydel bestående af almene boliger, private udlejningsboliger, rækkehuse og ejerboliger. Der bliver adgang til såvel byhave og beboerlokaler samt fællesområder. Naturen og de gode indkøbsmuligheder er lige om hjørnet, og med den kommende letbane i Odense er Odense Banegård blot 11 minutter væk.

I alt vil der i de kommende år blive bygget for omkring 1,0 mia. i Thors Have.

Relateret indhold