Står klar med penge: Kom med dine grønneste renoveringsløsninger

Sidder du på spring med lavkarbon-materialer, specialløsninger til standardpriser eller nye metoder til mikrorenovering? Realdania står klar med en pose penge til virksomheder, der har brug for hjælp til at få de innovative løsninger ud på markedet.
Dem der ligger inde med de løsninger og ideer, der kan gøre renovering af nuværende bygninger mere klimavenlig, opfordres til at søge støtte i Realdanias nye renoveringsinitiativ. Foto: Claus Bjørn Larsen
Dem der ligger inde med de løsninger og ideer, der kan gøre renovering af nuværende bygninger mere klimavenlig, opfordres til at søge støtte i Realdanias nye renoveringsinitiativ. Foto: Claus Bjørn Larsen

Hvordan kan man renovere en bygning på en måde, så det sætter mindst muligt klimaaftryk? Det spørgsmål har man stillet sig selv i den filantropiske forening Realdania, der håber på helt nye svar fra både materialeproducenter, udviklere af digitale løsninger og virksomheder, som har ideer til nye finansieringsmodeller.

For der ligger et stort, klimamæssigt potentiale i at renovere vores bygninger frem for at rive ned og bygge nyt. Men de nye værktøjer og løsninger, som kan gøre selve renoveringen mere klimavenlig, mangler på markedet. Derfor kan virksomheder og udviklere nu søge op til 1 mio. kroner, som skal gå til støtte og rådgivning med henblik på at hjælpe deres innovative ideer og løsninger det sidste stykke ud over rampen, ud på markedet og i anvendelse i konkrete byggerier. Til gavn for klimaet.

Det Realdania søger, er bl.a. nye, innovative bud på lavkarbon byggematerialer, nye metoder til mikrorenovering, hvor de svageste elementer af bygningsdelen nemt skal kunne repareres og udskiftes, samt let tilgængelige CO2-designværktøjer til de tidlige beslutningsprocesser, der både påviser en bygnings klimabelastning og efterfølgende simulerer forskellige løsninger og materialevalgs klimapotentiale.

Hanne Ullum, vicedirektør i Bygherreforeningen, er samtidig medlem af det ekspertpanel, der vurderer ansøgningerne til Innovation til marked. Hun siger:

– I byggeriet har vi i høj grad fået fokus på at bygge mere bæredygtigt. Men vi savner gode løsninger til den del af bygningsmassen, som allerede er opført. Vi skal blive langt bedre til at udnytte og udvikle den eksisterende bygningsmasse, hvis vi skal bidrage til at nedbringe ressourceforbruget og klimapåvirkningen i byggeriet. Derfor er der brug for aktører, som tænker i løsninger til renovering og vedligeholdelse af bygninger. Både i forhold til at øge incitamenterne – totaløkonomisk og livscykluspåvirkning – men også for at skabe byggetekniske og designmæssigt gode løsninger, som kan holde i mange år.

Klimavenlige renoveringsløsninger kan f.eks. være:

– Løsninger, der gennem eksempelvis digitalisering og automatisering gør det lettere at registrere og kortlægge eksisterende bygningers opbygning og forbedringsmuligheder.

– Designværktøjer, som tydeliggør bygningens eksisterende klimabelastning og estimere forskellige løsninger og materialevalgs klimapotentiale.

– Løsninger til nye generationer af materialer og produkter målrettet de særlige funktionelle og æstetiske krav, der knytter sig til byggeriet.

– Produkter og ikke mindst udførelsesmetoder, der tillader mikrorenovering med lavt klimaaftryk nu og i fremtiden.

– Forslag til effektivisering af arbejdsgange – eksempelvis muliggjort af robotter eller digitalt understøttet produktionsudstyr på fabrik eller på byggepladsen.

– Forslag til nye produktservice-systemer eller finansieringsmodeller, som ændrer ansvarsforholdet mellem bygningsejer og leverandør.

Svanens Kvarter i Albertslund er et af de nedslidte boligområder, der har fået en tiltrængt renovering og ditto energioptimering. Nu efterspørger Realdania helt nye løsninger og materialer, der kan være med til, at fremtidige renoveringen udleder mindst mulig CO2. Arkivfoto: NCC
Svanens Kvarter i Albertslund er et af de nedslidte boligområder, der har fået en tiltrængt renovering og ditto energioptimering. Nu efterspørger Realdania helt nye løsninger og materialer, der kan være med til, at fremtidige renoveringen udleder mindst mulig CO2. Arkivfoto: NCC

CO2-venlig renovering

Der i den grad brug for nye løsninger. Byggesektoren tegner sig globalt for ca. 40 % af verdens CO2-udlednining. Heraf stammer omkring 28 % fra energiforbruget i den eksisterende bygningsmasse.

Derfor ligger der et stort potentiale i at renovere frem for at bygge nyt – og et endnu større potentiale, hvis også selve renoveringen udføres på en måde, så det udleder mindst mulig CO2.

– I mange år har vi renoveret for at mindske energiforbruget fra driften af bygningen. Men vi skal videre. I dag er der et langt større fokus på klimabelastningen fra hele bygningens livscyklus, og det giver behov for at finde nye løsninger, materialer og designs med lav klimapåvirkning i byggefasen. Vi søger også nye CO2-designværktøjer, der kan give et bedre beslutningsgrundlag – og give flere bygherrer og bygningsejere mod på at klimarenovere, siger projektchef Thomas Waras Brogren, der leder Realdanias indsats omkring bygningskultur og klima.

– Derfor vil vi gerne være med til at sætte turbo på udviklingen af de innovative ideer og løsninger, som endnu ikke har ramt markedet. Også de, som stadig er på et tidligt stadie. Fordi vi gerne vil være med til at sikre, at de rent faktisk kommer ud i hænderne på flere bygherrer og i brug i flere byggerier, tilføjer han.

Innovation til marked åbner for ny runde

Det nye initiativ er en del af Realdanias løbende indsats ‘Innovation til marked’, der i flere år har hjulpet virksomheder med at få nye, bæredygtige løsninger til byggeriet det sidste – og ofte svære – stykke vej til markedet og i brug i konkrete byggeprojekter.

Den nye pulje, som skal støtte løsninger til klimavenlig renovering, er et tillæg til den faste ansøgningsrunde i ‘Innovation til marked’. Også her er der netop åbnet for nye ansøgninger fra virksomheder, som søger teknisk og kommerciel rådgivning samt økonomisk støtte til at få deres innovative og bæredygtige ideer til byggeriet ud på markedet.

Ansøgningsfristen er d. 3. oktober 2022. Det gælder for både det regulære ‘Innovation til marked’ og for det særlige initiativ med fokus på klimavenlig renovering.

Læs mere og ansøg om økonomisk støtte samt teknisk og kommerciel rådgivning her.

Relateret indhold