Stadig for meget sort arbejde – udvid håndværkerfradraget

Kristian Bech er politisk konsulent i Håndværksrådet. Pressefoto.
Kristian Bech er politisk konsulent i Håndværksrådet. Pressefoto.

Håndværkerfradraget har virket efter hensigten og været med til at få styr på omfanget af det sorte arbejde. Men der arbejdes altså stadig sort for op til 59 milliarder kroner i Danmark. Så det er virkelig noget, der rammer hårdt, både i statskassen og hos alle dem, der arbejder efter reglerne. Derfor mener Håndværksrådet, at man skal udvide boligjobordningen og hæve beløbet til det svenske niveau på 40.000 kroner.

En analyse lavet for Skatteministeriet har tidligere dokumenteret en positiv effekt af håndværkerfradraget på sort arbejde. Samtidig viser de svenske erfaringer, at det langt mere udvidet svenske håndværkerfradrag har haft en enorm effekt på sort arbejde.

Håndværksrådet mener også, at flere elektroniske betalinger kan være en del af løsningen på at komme sort arbejde til livs.

I dag skal man betale regninger over 10.000 kr. elektronisk, den grænse vil vi gerne have sat ned til 3.000 kr., så det kun er små regninger, der kan betales kontant.

Siden 2009 er omfanget af sort arbejde faldet fra 2,8 procent af BNP til 2,2 procent og udgør nu mellem 34 og 59 milliarder årligt. På grund af statistisk usikkerhed kan man ikke konkludere, at der er tale om et fald. Håndværkerfradraget blev indført i 2011.

Relateret indhold