Der er stadig flere krav og forventninger til grønne byggerier om effektivt at reducere det konventionelle energiforbrug, og tilsvarende krav og forventninger stilles i stigende grad også til byggepladserne. Byggepladser er traditionelt kendte som store og dyre energislugere, og hos Risskov Teknik og Solar ApS har man nytænkt og udviklet en let tilgængelig vej til grønne byggeplader. Det skriver virksomheden i en pressemeddelelse.
Løsningen bygger på solceller, hvor strømmen kan bruges direkte på byggepladsen. Virksomheden har løsninger til både store og små byggepladser, og de mobile solcelleanlæg leveres klar til brug på byggepladsen.
Det var nemt at sætte solcelleanlæggene op, og selv her i vintermånederne giver solenergien et betydeligt bidrag til den strøm, som bruges på byggepladsen.
Thomas Honoré Projektchef, Casa
– Vi ved, at for eksempel kommuner og entreprenører allerede i dag er opmærksomme på byggepladsernes store energiforbrug og på at udlede mindre CO2. Derfor har vi udviklet en løsning, hvor et mobilt solcelleanlæg etableres på byggepladsen og sikrer et bæredygtigt byggeri allerede fra starten, siger Mikael Kjærgaard, indehaver af Risskov Teknik og Solar ApS.
Testes nu
Solcelleanlæggene, der ifølge virksomheden er baseret på sikker og gennemafprøvet teknologi, testes netop nu på byggepladsen ved Rambølls nye domicil i Esbjerg.
– Det var nemt at sætte solcelleanlæggene op, og selv her i vintermånederne giver solenergien et betydeligt bidrag til den strøm, som bruges på byggepladsen, siger projektchef hos Casa, Thomas Honoré.
Solcelleløsningen indgår desuden i det grønne energiregnskab i forbindelse med DGNB-certificering, hvor løsningen er med til at sikre et bæredygtigt grønt byggeri helt fra starten på byggepladsen.
– Det er en fornem løsning, som reducerer de ellers meget høje energiudgifter på byggepladsen, og når byggeriet her er slut, kan anlæggene anvendes igen på den næste byggeplads, siger Thomas Honoré.
Flere løsninger
Risskov Teknik og Solar har forskellige typer af mobile solcelleanlæg, herunder fritstående solcelleanlæg på betonklodser, der stilles op på en parkeringsplads og et solcelleanlæg, der monteres på taget af skurvognen. I den tunge ende findes der også et alt i ét-solcelleanlæg, der er monteret på en aluminiumsramme med samme dimensioner som en standard 20 fods container. Rammen har inverter og solcellepaneler monteret og kan placeres på en container, mandskabsvogn eller skurvogn.
Alle tre typer anlæg er baseret på, at strømmen bruges direkte, mens den laves, og på, at anlæggene kan flyttes til den næste byggeplads.
Derudover findes der også en hybridløsning, hvor solenergien kan lagres og udnyttes for eksempel om aftenen.