Det bliver stadig mere udbredt at udstyre bygninger og anlæg med sensorer og forskellige styringssystemer. Til at styre temperatur, energiforbrug, fugtniveauer med mere. Nu kommer turen til kloaksystemerne.
Det danske kloaknet er udfordret af stadigt større og kraftigere regnmængder og forskellige former for spildevand.
– Vi har behov for at vide langt mere om, hvordan vores spildevand opfører sig, men det kræver avanceret måle- og sensorteknologi, så vi kan aflede vandet, når det bliver nødvendigt. Ellers ender vandet i borgernes kældre, påpeger Henning Nykjær Stabell, produktchef hos Wavin.
Vi skal vide, hvad der strømmer i kloakrørene
Ifølge produktchefen vil det næste paradigmeskifte i kloaksystemet involvere sensorer, der kan overvåge sammensætningen af spildevandet og belastningen af systemet.
Samtidig skal spildevandet ledes de rigtige steder hen ved eksempelvis kraftig nedbør.
– Når vores rørsystemer først er begravet, bliver de ofte glemt. Men i virkeligheden bør vi betragte spildevandssystemet på præcis samme måde som trafikken på overfladen, hvor vi har kontrol over flowet via overvågning. Det har vi på ingen måde i vores kloaksystemer i dag, siger Henning Nykjær Stabell.
Wawin har selv kastet sig ind i udviklingen af den digitale “styring” af de underjordiske vandveje. Udviklingsafdelingen i Holland har således en målsætning om at lancere flere nye digitale tiltag, som vil blive præsenteret i løbet af 2022.
– Intelligente rør bliver et altafgørende våben mod klimaudfordringerne. Vi skal alle leve af fremtidens systemer, og hos Wavin vil vi være med til at understøtte, at spildevandssystemet bliver mere intelligent, siger Henning Nykjær Stabell.
Tester allerede flere digitale løsninger
I perioden 2018-2021 deltog Wavin i DRAINman-projektet som Miljøstyrelsen i Danmark havde sat i gang. Projektet viste, at spildevandsproblemerne, som antaget, er ganske omfattende.
I projektet måltes kilderne til uvedkommende vand i spildevandsrørene ved hjælp af elektroniske sensorer. Forsøget påviste blandt andet, at 14 procent af spildevandet er fejlkoblet regnvand. Det lægger unødvendigt pres på systemerne.
På samme vis har Wavin engageret sig i flere forsøgsprojekter i blandt andet Norge og Holland, som arbejder med at montere sensorer på eksisterende brønde for at digitalisere spildevandshåndteringen. Flere forsøgsprojekter er under opsejling, og ifølge Henning Nykjær Stabell skal de vise vejen for fremtidens spildevandshåndtering.
– Branchen mangler lige nu en bedre forståelse for, hvor vi kan udvikle og tilbyde løsninger, så forsyningsselskaberne får større afkast. Vores første prototyper viser lovende takter, og vi er i fuld gang med at opskalere digitaliseringen af spildevandssystemet, slutter Henning Nykjær Stabell.