SMV’er tager flest lærlinge men snydes for bonus

Uddannelsespolitisk chefkonsulent Dorte Kulle, SMVdanmark.
Uddannelsespolitisk chefkonsulent Dorte Kulle, SMVdanmark.

Ved årsskiftet trådte det nye praktikplads-AUB, Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag, i kraft. Formålet er at få flere virksomheder til at uddanne lærlinge, da vi står overfor akut mangel på faglært arbejdskraft. Nu viser en undersøgelse blandt SMVdanmarks medlemmer, at SMV’erne tager langt flere lærlinge, end de skal.

Vores undersøgelse viser, at SMV’erne i gennemsnit har én lærling per femte medarbejder. Ifølge de nye krav fra AUB så skal virksomhederne have omkring én lærling per 25-50 ansatte faglærte alt efter branche. Så vores undersøgelse viser det, vi har haft på fornemmelsen, nemlig at SMV’erne er dem, der uddanner næste generations faglærte.

Som et led i den nye ordning er der indført to forskellige bonusordninger. Den ene belønner virksomheder, der tager lærlinge på de såkaldte fordelsuddannelser. Den anden ordning belønner de virksomheder, der tager flere elever, end den nye praktikplads AUB-ordning kræver, og som tager flere lærlinge, end de har gjort de seneste tre år.

SMV’erne i denne undersøgelse har taget ansvar og ansat elever i lang tid, før ordningen trådte i kraft. De bliver nu indirekte snydt for praktikbonussen, da de altid har været gode til at tage lærlinge – også de seneste tre år. Hvorfor straffe og demotivere dem, der altid har taget lærlinge? Det er jo fuldstændigt hovedrystende, når vi allerede nu mangler faglærte, og behovet for at uddanne faglærte aldrig har været større.

Ifølge Danmarks Vækstråd kommer vi til at mangle op mod 85.000 faglærte i 2025.

SMVdanmark, der repræsenterer 18.000 små og mellemstore virksomheder, anbefaler, at man indfører en enkel præmiebonusordning, som på en let og enkel måde belønner alle, der tager lærlinge.

Vores ønske er flere faglærte på en retfærdig måde. Indfør nu en enkel præmiebonusordning, der gør det let for alle at finde ud af, hvor meget man får i bonus per lærling. En ordning som ikke er så kompliceret, at den ikke giver mening for virksomhederne.

Hovedpointer fra undersøgelsen

SMV’erne har i gennemsnit 19 procent lærlinge per faglært

37 procent af respondenterne har ikke lærlinge og rammes af praktikplads-AUB. 84 procent har under 10 ansatte og merbetalingen bliver lav.

På tværs af brancher og antal ansatte er den gennemsnitlige lærling per faglært ratio meget højere end den, praktikplads-AUB-ordningen kræver.

SMV’erne, der i forvejen har et højt antal lærlinge, snydes for den nye ‘merbeskæftigelses-praktikbonus’, hvis de ikke tager endnu flere lærlinge.

Den nye praktikplads-AUB ordning rammer ikke de virksomheder, der i forvejen har lærlinge, da alle de adspurgte opfylder de nye krav om elevantal.

Læs hele undersøgelsen.

Relateret indhold