Klimaflisen
- Projektet er udtænkt af arkitekt- og rådgivningsfirmaet “Tredje Natur” og udviklet i samarbejde med virksomhederne IBF og ACO Nordic.
- Øvrige samarbejdspartnere tæller Københavns Kommune, Malmos, Teknologisk Institut, Orbicon, Kollision og Smith Innovation. Realdania og Markedsmodningsfonden har støttet Klimaflisens udviklingsforløb.
- Konceptet går ud på at flisen i sig selv kan opsuge 30 procent af regnfaldet og aflaste kloakkerne.
- Prisen for de første 50 meter ligger indtil videre på et beløb i omegnen af 18 millioner kroner.
- Prisen pr. kvadratmeter bliver dog markant billigere, lover opfinderne.
27. september bliver en festlig dag for arkitekt- og rådgivningsfirmaet Tredje Natur.
Denne ellers ganske ordinære torsdag indvier virksomheden en af deres større satsninger. En klimaflise, som er blevet lagt i et 50 meter stræk på Heimdalsgade i København.
– Det er et kæmpestort skridt for os. Vi har arbejdet på systemet i flere år og er stolte over at kunne demonstrere et både grønt og skalerbart klimatilpasningssystem på Heimdalsgade, siger Flemming Rafn Thomsen, partner i Tredje Natur.
Skybruddenes banemand
Idéen bag klimaflisen er, at den skal afhjælpe de problemer, man har i København ved større skybrud, hvor gaderne sejler i vand.
Klimaflisen har en unik indretning, som består af en betonskal der omkranser et netværk af kanaler og depoter. De kan opsuge 30 procent af det vand, som foranlediget af klimaforandringerne falder under et skybrud og udnytte det lokalt eller sende det videre til grønne anlæg, som ligger i umiddelbar nærhed af flisesystemet.
– Tanken er, at vi med klimaflisen kan aflaste fyldte kloakker og samtidig indrette byrummet smartere. Det er i det hele taget udgangspunktet for Tredje Natur. At vi skal kombinere natur og beboelse, så der er plads til begge dele i en fremtid, hvor flere og flere mennesker klumper sig sammen i de større byer, siger Flemming Rafn Thomsen, der mener fortove er en undervurderet del af danskernes infrastruktur.
– De er samfundets pulsårer, hvor man mødes i hverdagen, siger han.
Bæredygtig pris
Næste skridt for Tredje Natur bliver at producere klimaflisen som et økonomisk rentabelt alternativ til almindelige fortovsfliser.
Det fortæller Flemming Rafn Thomsen. Man er desuden gået i samarbejde med DTU om at udvikle en mere bæredygtig produktionsform af betonen, som skal gå til fliserne.
– Lige nu er vi klar med Klimaflise version 1.0. Skala og bæredygtighed er i fokus nu. Og vi er ikke i tvivl om, at vi når til 2.0, som er produceret i bæredygtigt beton til en pris alle kan være med på, siger Flemming Rafn Thomsen og påpeger, at der er masser af byer i Danmark, der kan have gavn af Klimaflisen. Næste fase bliver en dialog med kommunerne og forsyningsselskaber om potentielle partnerskaber og anlæggelsen af længere fortovssystemer.
– Alle steder, hvor asfalt dominerer over græs, er der risiko for oversvømmelser ved skybrud. Det kan Klimaflisen afhjælpe. Fremtidens fortov skal kunne opsamle og håndtere vand, samtidigt med at det bidrager kvaliteten af vores byrum, lyder det.
Ninna Hedeager Olsen, der er Teknik og Miljøborgmester i København, indvier pilotstrækket klokken 17 foran Café Heimdalsgade 22. Alle er inviterede til at tage del i festlighederne