Skuffende hjemmemarked sætter spørgsmålstegn ved opsving

Cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.
Cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.

Trods stigende beskæftigelse er der ikke for alvor kommet gang i det samlede erhvervslivs omsætning på hjemmemarkedet. Når der korrigeres for den ganske vist lave inflation på 0,5 pct., er der reelt tale om faldende omsætning for det samlede erhvervsliv på hjemmemarkedet i 1. halvår 2015 i forhold til 2014. Det må siges at være skuffende.

Ifølge Danmarks Statistik er det bygge- og anlægsbranchen, der omsætningsmæssigt er kommet bedst fra start i 2015. Omsætningsstatistikken skal dog tages med visse forbehold – særligt når man er nede på brancheniveau. Dels sker der en hel del revisioner henover året, og dels er juni-omsætningen særlig usikker på grund af forlængede momsindberetningsfrister henover sommerferien.

Byggeriets indenlandske omsætning lå i årets første halvår 3,4 mia. kr. højere end i den tilsvarende periode 2014. Det facit indebærer en moderat procentvis vækst på 3,6 pct., som er i underkanten af forventningen. Byggeriets beskæftigelse steg nemlig i samme periode med 4,7 pct. Normalt vokser omsætning hurtigere end beskæftigelse, men med et økonomisk opsving om hjørnet gør byggeriets virksomheder formentlig en stor indsats for at fastholde den aktuelle medarbejderstab.

Når byggeriet hører til de få brancher med stigende omsætning på hjemmemarkedet i 2015, skyldes det formentlig en kombination af fire forhold: En ekstraordinært mild og tør vinter, renovering af almene boliger, fremskredne offentlige bygge- og anlægsprojekter som metro og superhospitaler samt endelig en vis effekt af den historisk lave rente i begyndelsen af året og de lånekonverteringer, der fulgte i kølvandet derpå. Det kan have frigjort midler til private renoveringsopgaver.

Relateret indhold