Skævt boligudbud skal bygges væk

Skævheden i udbud og efterspørgsel på boligmarkedet er ved at udlignes - men det går for langsomt

Fra coronakrisen ramte Danmark for 15 måneder siden, faldt udbuddet af boliger til salg fra 55.900 i april 2020 til lavpunktet på 37.000 i februar i år. Derefter stabiliserede boligudbuddet sig på dette historisk lave niveau i et par måneder. Men ifølge de seneste nye tal fra Boligsiden.dk, er udbuddet kravlet opad otte uger i træk, og ramte 39.274 boliger til salg i uge 23.

Den gode nyhed er, at antallet af boliger til salg er steget otte uger i træk. Den dårlige nyhed er, at det går meget langsomt med at få boligudbuddet til at matche efterspørgslen

Retningen i boligudbuddet er positiv, men niveauet er for lavt. Der er dog ikke noget nyt i at udbuddet tilpasser sig mere trægt end efterspørgslen på boligmarkedet.

På kort sigt er det stadig efterveerne af den usædvanlige coronaperiode, som præger samspillet mellem udbud og efterspørgsel.

Byg skævheden væk

Der er i øjeblikket ca. 39.300 boliger udbudt til salg. På tilsvarende tidspunkt de foregående fire år har der i gennemsnit været 61.500 boliger til salg. Så groft sagt mangler der ca. 22.200 boliger på markedet i forhold til, hvad vi har været vant til i 2017-2020, som også var gode år med høj handelsaktivitet af boliger.

På længere sigt skal ubalancen på boligmarkedet bygges væk, da blandt andet tendenserne til flere singler og flere seniorer er kommet for at blive.

Det seneste år er der blevet hamstret boliger som nærmest aldrig før – og allermest intensivt i det tidlige forår 2021. Men netop fordi vi har været vidne til tusindvis af fremrykkede bolighandler – og allerkraftigst på sommerhusmarkedet – er der grund til at forvente mere “normale” tilstande og mere moderat aktivitet på boligmarkedet i 2. halvår 2021.

Tendensen til fremrykkede bolighandler kan i sagens natur kun finde sted én gang, ligesom der i andet halvår også er flere konkurrerende muligheder for anvendelse af sparepengene.

Relateret indhold