Sikkerhedsstyrelsen: Hold snitterne fra gasinstallationen

Flere og flere uautoriserede fifler selv med udskiftning af gasinstallationer eller afpropning af rør. Det kan føre til udsivning af gas og i værste fald en gaseksplosion. Lad være, opfordrer Sikkerhedsstyrelsen.
Det er kun dem, der har en vvs-autorisation fra Sikkerhedsstyrelsen, der må fjerne en gasinstallation og spærre rørene af, når de ikke længere er i brug. Hvis klamphuggere og private prøver selv at fikse det, kan det føre til sivende gas og i værste fald en gaseksplosion. Foto: Sikkerhedsstyrelsen
Det er kun dem, der har en vvs-autorisation fra Sikkerhedsstyrelsen, der må fjerne en gasinstallation og spærre rørene af, når de ikke længere er i brug. Hvis klamphuggere og private prøver selv at fikse det, kan det føre til sivende gas og i værste fald en gaseksplosion. Foto: Sikkerhedsstyrelsen

I Danmark har vi 99 virksomheder, der er godkendte til at arbejde med gas i forhold til bl.a. installation, indregulering og service. Det er dem, man skal benytte, hvis man som bygningsejer skal f.eks. skal have udskiftet gasfyret med en mere grøn løsning.

Det understreger Sikkerhedsstyrelsen nu meget skarpt, efter antallet af sager med manglende eller forkert afpropning af gasinstallationer, hvor gassen stille har kunnet sive ud, har vist sig som en stejlt opadgående kurve.

I 2020 havde Sikkerhedsstyrelsen 7 sager, hvor uautoriserede manglede at afproppe gasrørene eller havde gjort det forkert. I 2021 var der 30 overtrædelsessager med ulovligt, uautoriseret udført arbejde. I 2022 var det tal steget til 107, mens der indtil videre i 2023 har været 108 sager med ulovligt udført arbejde, hvor vedkommende, der har taget gasinstallationen ned, ikke har haft autorisation til at gøre det.

De 108 sager i 2023 er en del af de i alt 155 sager, hvor der været manglende eller forkert afpropning af gasinstallationer, hvor gassen stille har kunnet sive ud.

– Det er jo en farlig tendens, vi ser. Når man ikke har en vvs-autorisation fra Sikkerhedsstyrelsen, skal man simpelthen holde fingrene væk fra gasinstallationer. Ellers kan det altså i værste tilfælde ende med en gaseksplosion, siger Søren Assenholt Muff, kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen.

Risiko for eksplosionsfare

Det er den allestedsværende grønne omstilling, der er medvirkende til, at mange borgere i disse år er i gang med at få udskiftet deres gasfyr til en mere grøn løsning. Men i de senere år har Sikkerhedsstyrelsen noteret sig en væsentlig stigning i antallet af uautoriserede, der selv går i gang med at fjerne en gasinstallation og spærre rørene af, fordi de ikke længere skal bruges.

Det resulterer ofte i fejl, hvor gasrørene enten ikke bliver spærret af, eller det bliver gjort forkert, så der er risiko for, at gassen kan sive ind i boligen, indtil gasselskabet får fjernet rørene helt. Det medfører en risiko for eksplosionsfare.

– Hvis gassen først begynder at sive ud af rørene, der burde være spærret ordentligt af, er der en risiko for, at gassen kan samle sig i et eller flere rum, uden man opdager det. Og så skal der altså kun en gnist til at skabe et brag af en gaseksplosion. Det kan jo få fatale konsekvenser, siger Søren Assenholt Muff.

Læs også: Geotermi i Storkøbenhavn? Undersøger mulighederne i ny rammeaftale

Han opfordrer på det kraftigste, at alle, der står til at skulle af med deres gasfyr, tjekker i autorisationsregisteret på sik.dk og bestiller en autoriseret vvs-installatør derfra til at komme og gøre arbejdet. Vvs-installatøren sørger for at indberette til Sikkerhedsstyrelsen, at den pågældende gasinstallation ikke længere er i brug.

Dog skal boligejeren huske at opsige aftalen om gasforsyning. Herefter kommer forsyningsselskabet – nogle gange efter flere uger – ud for at fjerne gasmåleren og stikledningen ind til den gasinstallation, der ikke længere er i brug. De sørger også for at tjekke, om gasinstallationen er afproppet korrekt.

Det er i denne mellemliggende periode, der er risiko for sivende gas og en gaseksplosion, hvis ikke gassen er afproppet korrekt.

Relateret indhold