Se video: Bortsprænger bombe tæt ved Femern Bælt-tunnelen

En kontrolleret sprængning har med succes fjernet en dybdebombe fra Anden Verdenskrig fra den danske del af Femern Bælt. Dermed er en vigtig forudsætning for at begynde nedsænkning af tunnelelementerne opfyldt.
Den endnu ueksploderede tyske dybvandsbombe af typen D II havde en vægt på 125 kg. Den blev fundet i den danske del af Femern Bælt i foråret 2021.
Den endnu ueksploderede tyske dybvandsbombe af typen D II havde en vægt på 125 kg. Den blev fundet i den danske del af Femern Bælt i foråret 2021.

Mandag blev der gennemført en kontrolleret sprængning af en såkaldt ueksploderet dybdebombe fra Anden Verdenskrig, som lå i umiddelbar nærhed af tunneltracéet for den kommende Femern Bælt-forbindelse.

Bomben blev opdaget i foråret 2021 i forbindelse med de grundige undersøgelser af havbunden i og omkring tunneltracéet, der af sikkerhedsmæssige årsager blev foretaget forud for opstart af gravearbejderne til Femern Bælt-tunnelen.

I forbindelse med disse undersøgelser blev der fundet ueksploderet ammunition i både den danske og tyske del af Femern Bælt. Med undtagelse af den 125 kg dybdebombe i dansk farvand er samtlige fund siden bjærget og uskadeliggjort.

Den tilbageværende bombe er nu sprængt bort under de højeste sikkerhedsforanstaltninger, fortæller Jens Ole Kaslund, teknisk direktør hos Femern A/S.

– Vi er glade for, at dybdebomben i dag er uskadeliggjort på kontrolleret vis. På grund af nærheden til naturbeskyttelsesområdet og den tyske grænse havde vi på forhånd koordineret proceduren meget tæt med de ansvarlige tyske og danske myndigheder. En vigtig forudsætning for at begynde nedsænkningen af tunnelelementer fra 2024 er nu opfyldt.

Se den succesfulde sprængning her

Dybtvandsbomben sprænges. Foto fra videoen.
Dybtvandsbomben sprænges. Foto fra videoen.

For at minimere undervandsstøj og dermed påvirkningen på dyrelivet i området blev der anvendt et såkaldt dobbelt boblegardin. Femern A/S gav allerede under forhandlingerne ved den tyske Forbundsforvaltningsdom-stol i efteråret 2020 tilsagn om at stille et boblegardin til rådighed i forbindelse med eventuelle sprængninger i projektområdet.

Derudover blev der anvendt pingere og såkaldte ‘sælskræmmere’ som akustiske afskrækkelsesforanstaltninger for at holde havpattedyr som marsvin og sæler væk fra det berørte område. Området blev derudover overvåget af hvalobservatører.

Relateret indhold