Sæt i gang: Vigtigt at også SMV’er dokumenterer social ansvarlighed

2300 større virksomheder vil fra 2026 blive direkte omfattet af EU's nye direktiv for bæredygtighedsrapportering, CSRD. Også SMV'erne skal i gang, for dokumenteret ESG bliver fremadrettet et konkurrenceparameter.
Tømrerfirmaet Egon Olsen & Søn tager både mange lærlinge, har ansat fleksjobbere og omskoler langtidssygemeldte medarbejdere. Det bliver noteret i virksomhedens ansvarlighedsrapport. Foto: Getty Images
Tømrerfirmaet Egon Olsen & Søn tager både mange lærlinge, har ansat fleksjobbere og omskoler langtidssygemeldte medarbejdere. Det bliver noteret i virksomhedens ansvarlighedsrapport. Foto: Getty Images

Rekrutterer din virksomhed ledige fra kanten af arbejdsmarkedet, opkvalificerer I udsatte, så de kan varetage konkrete arbejdsopgaver og fastholder I medarbejdere, så f.eks. langtidssygmeldte fortsat er en del af arbejdsmarkedet? Og hvad med arbejdsmiljøet? Hvordan går det med det? Trives medarbejderne?

Mange både små og store virksomheder arbejder allerede med CSR eller som det nu ofte kaldes: ESG (Environment (klima/miljø), Social (sociale forhold/samfund) og Governance (virksomhedsledelse)), der er ikke-finansielle data om bæredygtighed, som ofte bliver anvendt af investorer og generelt i den finansielle sektor.

S’et i ESG er ofte ikke beskrevet eller dokumenteret SMV’er, selvom man måske både ansætter medarbejdere med mental eller fysisk funktionsnedsættelse, går en ekstra mil for sine lærlinge, gradvist indlemmer en stressramt i arbejdet igen og gør en stor indsats for medarbejdertrivslen.

Alle skal kunne levere data på ESG

Fra 1. januar 2024 skal alle børsnoterede virksomheder uanset størrelse og ikke-børsnoterede virksomheder med mere end 250 ansatte gradvist efter størrelse overholde EU-direktivet CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), der er et direktiv om virksomheders bæredygtighedsrapportering.

CSRD vil fremadrettet betyde, at f.eks. efterspørgslen på dokumentation for arbejdspladsens sociale forhold vil stige, hvis virksomheden er børsnoteret eller har mere end 250 ansatte.

Når CSRD-direktivet er fuldt trådt i kraft d. 1. januar 2026 vil omkring 2300 virksomheder – ifølge Erhvervsstyrelsen – blive direkte omfattet af det nye direktiv. Direktivet vil dog også få vidtrækkende betydning for danske virksomheder i alle størrelser, lyder det fra Dansk Industris chef for global udvikling og bæredygtighed, Marie Gad:

– Selvom direktivet er rettet mod virksomheder med +250 ansatte, skal de også indhente information hos deres underleverandører. For de små og mellemstore virksomheder, som leverer til de store virksomheder, er det også væsentligt for forretningen, at de kan understøtte kravene. De er jo en del af leverandørkæden. Det betyder kort sagt, at stort set alle virksomheder skal kunne levere data på ESG, forklarer Marie Gad, der opfordrer til at komme i gang med ESG. Hellere i dag end i morgen.

Det sociale S i ESG kan godt blive glemt i SMV'erne, for 'det er jo bare sådan vi gør her'. Men ESG kan være en konkurrencefordel - og bliver snart vigtig at dokumentere. Også for mindre virksomheder. Foto: Getty Images
Det sociale S i ESG kan godt blive glemt i SMV’erne, for ‘det er jo bare sådan vi gør her’. Men ESG kan være en konkurrencefordel – og bliver snart vigtig at dokumentere. Også for mindre virksomheder. Foto: Getty Images

Socialt ansvar giver værdi til tømrerfirma

En af de virksomheder, der allerede er i gang med særligt S’et i ESG, er tømrerfirmaet Egon Olsen & Søn, der har ca. 70 ansatte. Her er man fuldt bevidst om, at hvis man kan dokumentere det sociale ansvar, man tager, styrker det konkurrenceevnen, lyder det bl.a. fra medejer og adm. direktør Michael Hoff-Møller.

Han har i de senere år oplevet, at der i høj grad bliver stillet krav til, hvordan virksomheder tager et samfundsansvar. Derfor udarbejdede den Solrød-baserede tømrervirksomhed sidste år en ansvarlighedsrapport, hvor man bl.a. kan læse om virksomhedens sociale engagement. F.eks. at virksomheden har ansat medarbejdere i fleksjob og fastholder langtidssygemeldte medarbejdere ved hjælp af omskoling.

Tømrerfirmaet bruger nu rapporten aktivt, når de byder ind på opgaver og vil fremover revidere den med opdaterede data. Der er dog et men:

– Det er ikke meningen, man skal konkurrere om at kunne håndtere flest medarbejdere med udfordringer. Drivkraften skal være at tage et socialt ansvar, der i sig selv giver værdi for virksomheden. Er det på plads, vil det også kunne bruges, når nye opgaver skal hentes hjem, siger Michael Hoff-Møller, der bl.a. kan dokumentere, at virksomheden vandt DI’s Lærepladspris 2022 ved DI Roskilde/Køge Bugt.

Dokumentér S’et

ESG er i stigende grad den målestok kunder, samarbejdspartnere og investorer bruger for bedre at kunne vurdere, om en virksomhed driver en bæredygtig forretning. Det forklarer Ea Nielsen, souschef det landsdækkende non-profit videnshus Cabi, der arbejder målrettet for et socialt ansvarligt arbejdsmarked.

Hun fortæller, at mange små og store virksomheder allerede vil kunne score højt på S’et i ESG, hvis de kan dokumentere, hvad de gør. Men ofte er det blot en selvfølge, at ledelsen sørger for sine medarbejdere og håndterer de udfordringer, der opstår.

– Det vigtigste for en leder er jo at se sine medarbejdere med smil på læben. Medarbejdere, der er glade og stolte af deres arbejdsplads. De virksomheder, der har det, er særligt attraktive for samarbejdspartnere, kunder og kommende medarbejdere. Derfor bør SMV’erne også dokumentere S’et i ESG, siger Ea Nielsen.

Ifølge Ea Nielsen går social ansvarlighed og god forretning hånd i hånd:

– Alle mennesker er forskellige med forskellige behov. Nogen kan f.eks. have behov for ekstra hensyn pga. angst, et fysisk handicap, eller måske man er kommet tilbage efter stress og har brug for ro. Social ansvarlighed handler også om at give plads til og håndtere, at medarbejdere er forskellige. Og kan du dokumentere det, står du stærkt.

CSRD erstatter de nuværende EU-krav om samfundsansvar, der er implementeret i årsregnskabsloven.

Relateret indhold