Sådan løser vi manglen på faglært arbejdskraft

Fleming Frederiksen, Formand i Arbejdsgiverne. Foto: Arbejdsgiverne.
Fleming Frederiksen, Formand i Arbejdsgiverne. Foto: Arbejdsgiverne.

Individuel uddannelsesvejledning, fastholdelse af den stigende pensionsalder og lavere skat i top og bund.

Sådan lyder vores tre bud til at løse udfordringen med mangel på faglært arbejdskraft. Løsninger, som er blevet overrakt til beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

Selvom regeringen tidligere kunne fortælle, at de har nået delpartsmålet i trepartsaftalen om at oprette mindst 2.100 flere praktikpladser; og selvom omprioriteringsbidraget er blevet fjernet på erhvervsskoler, skal der tungere skyts til.

Men hvis der bliver investeret i erhvervsuddannelser – ikke kun i undervisningen, men også i miljøet omkring, vil vi kunne løse mange af de udfordringer med mangel på erhvervsuddannede, som så mange gerne vil være med til at løse.

Brems flugten fra arbejdsmarkedet

Der skal ikke lyde nogen som helst tvivl om, at man skal ud af arbejdsmarkedet, hvis man er nedslidt og ikke kan arbejde. Men at lade hele årgange på det erhvervsfaglige område gå på pension, om man er nedslidt eller ej, ville være et kæmpe videnstab for vores virksomheder og stoppe vækstmulighederne. Vi har brug for kvalificerede hænder både gamle og unge.

Andelen af virksomheder med produktionsbegrænsninger på grund af mangel på arbejdskraft har været stigende inden for industri, bygge og anlæg samt service fra 2012 til i dag, viser tal fra Danmarks Statistik. Derfor kommer det til at få en stor negativ påvirkning af brancherne, hvis der som forventet kommer til at mangle 70.000 faglærte i 2025.

Man kan se meget mere om vores løsning på udfordringen med mangel på arbejdskraft her.

Relateret indhold