Robotterne kommer og gør det sjovere at være håndværker

Robotterne er ved at gøre deres indtog i byggebranchen. Ikke som en erstatning for håndværkerne, men som nye kolleger, der kan gøre det både lettere og sjovere at være på arbejde.
Robotterne har meldt deres ankomst i byggebranchen, hvor de skal integreres i det daglige arbejde og uddannelserne, lyder det fra udviklingskonsulent i Dansk Håndværk Mads Okking. Foto: Dansk Håndværk.
Robotterne har meldt deres ankomst i byggebranchen, hvor de skal integreres i det daglige arbejde og uddannelserne, lyder det fra udviklingskonsulent i Dansk Håndværk Mads Okking. Foto: Dansk Håndværk.

– Kobots er et supplement, der arbejder sammen med en medarbejder – nærmest som et avanceret stykke værktøj. Og maskinerne er nu blevet så små, at en almindelig håndværker kan have dem med i sin bil. Derfor kan robotterne nu flytte med ud på byggepladsen.

Sådan fortæller udviklingskonsulent i Dansk Håndværk Mads Okking, der er imponeret over de muligheder, han netop har fået præsenteret under et besøg hos den fynske robotproducent Kobots.dk.

– Jeg fik blandt andet vist en skæremaskine, der betjenes via mobiltelefonen. Man taler med den og siger ganske enkelt, hvilket mål man vil have skåret en plade i. Så gør den resten af arbejdet. Den holder også styr på om det stykke træ, man skal bruge, kan skæres af en rest fra en tidligere plade og siger til, hvis det er muligt. Så den sparer både tid og materiale, fortæller Mads Okking.

Sjovere at gå på arbejde

Udfordringen er naturligvis, at medarbejderne skal kunne betjene den nye teknologi. Men håndværkere og byggebranchen er i forvejen langt fremme i brugen af droner og GPS teknologi, og nu melder der sig altså blot et nyt område.

– Jeg tror ikke, at de ansatte kommer til at forlade deres fokus på det faglige, fordi vi introducerer robotteknologi. De her maskiner er ikke vanskelige at sætte op eller bruge, og de kan overtage både nogle af de tunge og støvede opgaver, så det bliver sjovere at være på arbejde. Ligesom vi har set det i for eksempel landbruget, er det blot et spørgsmål om tilvænning, og når udviklingen først kommer i gang, vil det gå hurtigt, vurderer udviklingskonsulenten.

Stadigt masser af ubesatte jobs

Kobots, og andre co-laborative robotter der arbejder sammen med en konkret medarbejder på byggepladsen, kan være med til at løse udfordringen med at få arbejdskraft nok i den danske byggebranche i de kommende år.

Fremskrivninger viser, at byggebranchen i 2030 vil mangle 99.000 medarbejder. Så selv om lidt af det problem kan løses med robotter, vil der stadigt være masser af jobs til alle, der har lyst til at arbejde i branchen.

– Teknologien kan være et supplement til håndværkerne og hjælpe med at løse nogle af de tunge og opslidende opgaver. Jeg betragter det som en kollega, ikke en konkurrenter, siger Mads Okking.

Relateret indhold