Den nye tilbygning til Rigshospitalet, Nordfløjen, er blevet udvalgt som verdens bedste nye sundhedsbyggeri ved den anerkendte World Architecture Festival, der hvor nogle af verdens mest prestigefyldte arkitekturpriser uddeles hvert år.
I år løber eventet af stablen den 3. december, men på grund af corona afholdes det digitalt, og allerede nu er vinderne derfor offentliggjort.
Blandt dem er altså Rigshospitalet, Nordfløjen, i kategorien ‘health’.
– Den 65.200 m2 store tilbygning hædres som et forgangseksempel på sundhedsarkitektur, som kan inspirere andre sundhedsbyggerier kloden rundt. Nordfløjen tager både nøje hensyn til sundhedspersonalets daglige arbejdssituationer og ændrer opfattelsen af, hvordan hospitaler kan opleves af patienter og besøgende, lyder det.
I 2012 vandt Nordfløjen prisen ‘Best Future Health Project’ til World Architecture Festival, der gives til det bedste sundhedsprojekt, der endnu ikke er bygget. Dermed er der med Nordfløjen tale om et projekt, som både begejstrede på projektstadiet og formår at føre begejstringen ind i det færdige, ibrugtagne byggeri.
Lys og venlig
Projektet er designet af Link Arkitektur og 3XN i samarbejde med Nickl & Partner, Sweco og Kristine Jensens Tegnestue i tæt samarbejde med Region Hovedstaden, der har været bygherre på projektet med facaden, der er opført i lyse natursten, som får bygningen til at fremstå lys og venlig.
Facetterne i facadeopbygningen skaber naturlig afskygning indadtil og tilfører facaden et levende udtryk, der ændrer sig henover døgnet. De lyse sten reflekterer de grønne omgivelser i Fælledparken.
Åbne glaspartier lader dagslyset flyde ind i bygningen og skaber sammenhæng mellem bygningens indre og Fælledparkens grønne karakter.
Det enkelte menneske og effektivitet
Fordelt på 7 etager og i alt 209 sengestuer – heraf 196 enestuer med eget bad og toilet – 33 operationsstuer, et intensivafsnit, ambulatorier, billeddiagnostisk funktion samt optimale rammer til forskning har den overordnede ambition været at skabe et byggeri, der fremmer helingsprocessen hos det enkelte menneske og samtidig optimerer effektivitet og funktionalitet til glæde for hospitalets personale og patienterne.
Dens centrale arkitektoniske greb er en zig-zag-form inspireret af et kardiogram, der gennemskæres af én hovedfærdselsåre. Denne struktur gør det muligt for sundhedspersonalet at bevæge sig hurtigt fra A til B, samtidig med at stillezoner og sengestuer er placeret, så de ikke forstyrres af uvedkommende gennemgang.
Med Nordfløjens karakteristiske udformning udnyttes det naturlige dagslys maksimalt, hvilket medfører energibesparelser, da behovet for kunstig belysning minimeres.
Stedspecifikke kunstværker af Olafur Eliasson, Malene Landgreen og Erik A. Frandsen bringer farve og liv ind i bygningen og nedtoner de sterile hospitalsomgivelser. Værkerne er placeret i atrierne og giver rummene en stærk identitet, der er synlig såvel indefra som udefra. Dermed bliver disse rum tydelige pejlemærker, som gør det nemmere at orientere sig i bygningen.