Respekt for kulturarven: Vil omdanne Rigsarkivet til besøgscenter

Bygningsstyrelsen og Folketinget sætter jagten ind på den tegnestue, der kan skabe nye og bedre rammer i Rigsarkivets tidligere bygninger. Projektkonkurrencen skal bl.a. munde ud i et nyt besøgscenter samt en underjordisk indgang.
Rigsarkivets tidligere bygninger er fredede. Det kræver derfor helt særlig omtanke at transformere Folketingets ønsker om bl.a. et nyt besøgscenter med formidling om det danske folkestyre til handling.
Rigsarkivets tidligere bygninger er fredede. Det kræver derfor helt særlig omtanke at transformere Folketingets ønsker om bl.a. et nyt besøgscenter med formidling om det danske folkestyre til handling.

Folketinget har overtaget ansvaret for Rigsarkivets tidligere bygninger på Slotsholmen i det centrale København, og skal nu finde ud af hvilken arkitekttegnestue, der bedst kan åbne bygningerne og integrere dem med de øvrige bygninger.

Ønsket fra Folketinget er bl.a., at der etableres et nyt besøgscenter med formidling om det danske folkestyre, nye og forberede faciliteter for eksempelvis parlamentariske møder samt en ny underjordisk besøgsindgang.

De nye rammer er vigtige, for Rigsarkivets tidligere bygninger har en omfattende historie.

– Bygningerne er fredede, hvilket gør det til en krævende opgave både at bygge om og bygge nyt i Rigsdagsgården med respekt for kulturarven. Herudover skal vi indfri Folketingets ønske om at arbejde ambitiøst med bæredygtighed i projektet med udgangspunkt i FN’s verdensmål, siger projektchef i Bygningsstyrelsen, Lisa Sørensen.

Sammenhæng og et godt flow

Grundlæggende handler projektkonkurrencen om, hvem der på baggrund af Folketingets vision og ønsker til projektet kan lave et stærkt helhedsgreb, der skaber en god sammenhæng og et godt flow mellem Rigsarkivets tidligere bygninger og Folketingets øvrige bygninger.

– På baggrund af dialog med markedet har vi besluttet at gennemføre projektkonkurrencen på et relativt tidligt tidspunkt og uden for mange detaljer. Dels for at holde tegnestuernes omkostninger til at udarbejde et konkurrenceforslag nede, men også fordi vi mener, den største værdiskabelse vil ske tidligt i projektet på overordnet konceptniveau. Det er et komplekst projekt, så det er vigtigt, at vi finder den helt rigtige samarbejdspartner til den proces, vi sammen skal gennemføre, siger Lisa Sørensen.

Ansøgningsfristen er den 22. maj. Bygningsstyrelsen forventer at prækvalificere fem konkurrencedeltagere ultimo juni 2023. I august 2023 starter selve projektkonkurrencen for de fem prækvalificerede konkurrencedeltagere. Navnet på den endelige vinder forventes offentliggjort i foråret 2024.

Projektkonkurrencen er tofaset. Projektkonkurrencen bliver derfor efterfulgt af et udbud med forhandling.

Relateret indhold