Renoveringen af Vestervænget

Til november kåres vinderen af Renoverprisen 2020. I disse dage præsenterer Dagens Byggeri enkeltvis de seks nominerede. Her er det finalist nr. 5 - Vestervænget i Skive.
Helhedsrenoveringen af Vestervænget i Skive er blandt de seks nominerede til Renoverprisen 2020. Foto: Lars Krogsgaard.
Helhedsrenoveringen af Vestervænget i Skive er blandt de seks nominerede til Renoverprisen 2020. Foto: Lars Krogsgaard.

Renoverprisen uddeles i år for ottende gang, og blandt de i alt 162 indstillinger har dommerpanelet udvalgt seks meget interessante finalister. En af dem er helhedsrenoveringen af Vestervænget.

Vestervænget i Skive var et nedslidt almennyttigt boligområde med massive kuldebroer, et dårligt indeklima og et uheldigt socialt miljø, som lukkede sig om sig selv. Tacklingen af Vestervængetsudfordringer krævede en omfattende byggeteknisk, boligsocial og samfundsmæssig indsats. Kuren var en udbredt inddragelse af beboerne, ønsket om fællesskab og en boligsocial helhedsplan, som skulle transformere hele området til et moderne boligområde, integreret med byen.

Unikt eksempel

Omdannelsen af en del af blokkene til rækkehuse samt elevatorer, nye velisolerede, murede facader, store altaner, solceller, og nyt varmesystem med balanceret ventilation og genindvinding til resten af blokkene, har givet et prisværdigt løft, hvad angår byggeteknik, ressourceforbrug og brugsværdi. En vellykket åbning af Vestervænget og et inspirerende, trygt og inviterende socialt miljø er opnået med nye inviterende, begavet renoverede udearealer og et stort portgennembrud, der forbinder boligområdet med byen.

Vestervænget er et unikt eksempel på, hvordan en nedslidt, problemramt og uddateret almennyttig boligafdeling, via en velgennemtænkt og veleksekveret helhedsrenovering, kan få nyt liv og vitalitet.

Afdelingen havde store udfordringer og ikke kun byggeteknisk. Vestervænget led før under den “syge” som almene boliger kan få, når de massive og monotone 60’er og 70’er etagebyggerier lukker sig om sig selv, og som både pga. boligsociale problematikker og bygningsmæssige udfordringer påbegynder en ufordelagtig ghettoisering.

Se også de fire foregående artikler om renoveringen af henholdsvis Kedelhallen i Aabenraa, Nordagerskolen i Ringe, beboelsesejendommen Ryesgade 25 samt AFRY’s domicil i Herning.

Udearealer gentænkt

Bomiva valgte derfor, for nu snart 10 år siden, at begynde en proces for at omdanne området totalt. I samarbejde med Kuben Management og Landsbyggefonden igangsatte man såvel en boligsocial helhedsplan, som en fysisk helhedsplan med det erklærede mål at transformere hele området til et åbent og moderne boligområde – integreret som en essentiel del af byen. Man ville ikke længere være stigmatiseret og lukket for omverden. Planen var at arbejde for at sikre beboerne flere ressourcer, så de kunne blive integrerede og værdige medspillere i områdets positive udvikling. Afdelingens fysiske forhold skulle også “genfødes” og ikke kun bygningerne.

Udearealerne blev i samarbejde med bl.a. Realdania gentænkt og en storslået plan om at åbne hele området ved at gennemskære en blok og gøre den til en stor rød port til Vestervænget og byen blev nu realiseret.

Renoveringen af afdelingen er nu gennemført, nogle etagebygninger er blevet skåret ned til rækkehuse, andre har fået tilføjet elevatorer og store altaner, hele klimaskærmen er skiftet og bygningsmassen fremstår nu imødekommende og sammenhængende. Boligerne er blevet renoveret til en stand langt over det forventede. Hele området er renoveret og fremstår nu lyst og venligt, der er løbestier, amfiteater, hoppepuder og legepladser. Fællesskabet i afdelingen vægtes højt, og hvor en aktiv bestyrelse gør et stort stykke arbejde for hele afdelingens beboere. Et område der nu tiltrækker boligselskabets og byens beboere i stedet for den tillukkede boligafdeling fra før renoveringen, hvor mange boliger stod tomme og uønskede.

Porten er en perle

Renoveringen af afdelingen står som et eksempel på, hvordan man med god planlægning, stærk rådgivning og høj faglig dygtighed i udførelsen kan forvandle en nedslidt bygningsmasse til et boligområde af høj kvalitet på alle parametre.

Især fremhæves porten til Vestervænget. En idé, der tidligt rodfæstede sig, da ønsket var at skabe åbenhed og gennemsigtighed i afdelingen. Porten står i dag som en arkitektonisk perle, der vidner om, hvordan en simpel veludført idé, kan skabe store positive forandringer. Porten har i særlig grad bidraget til, at kvarteret har udviklet en helt ny identitet, og i dag bevidner porten om den transformation Vestervænget har gennemgået – fra at være et kedeligt, nedslidt og lukket boligområde til en skøn, sammenhængende og åben del af byen.

Foto: Lars Krogsgaard.
Foto: Lars Krogsgaard.

Relateret indhold