Renovering reducerer CO2-udledning i 100-ton-klassen

Ballerup Centret vest for København har både fået bedre indeklima og er blevet bedre mod klimaet som følge af en koordineret indsats.
Ballerup Centret er med Siemes mellemkomst blevet meget mere klimavenligt. Foto: Dades A/S.
Ballerup Centret er med Siemes mellemkomst blevet meget mere klimavenligt. Foto: Dades A/S.

Om projektet

  • Energirenoveringen af Ballerup Centrets cirka 32.000 kvadratmeter blev igangsat i sommeren 2018 og afsluttet i januar 2020.
  • Projektet omfatter blandt andet opgradering af ventilationsanlæg, pumper, teknisk isolering, solafskærmning og bygningsautomatik.
  • Der planlagt etablering af et solcelleanlæg på taget af en biograf, som opføres i centret i 2020.
  • Ballerup Centret sparer over 1.700.000 kWh/år, svarende til 33 procent af det oprindelige energiforbrug og en CO2-besparelse på 198 ton pr. år.
  • Når solcelleanlægget er etableret, sparer centret over 1.900.000 kWh/år, svarende til 37 procent af det oprindelige forbrug og en CO2-besparelse på 238 ton årligt.

Et punktum er sat for et stort energirenoveringsprojekt af Ballerup Centret vest for København. Siemens har som totalentreprenør energirenoveret centrets cirka 32.000 kvadratmeter og opgraderet de tekniske installationer. Resultatet er blevet et bedre indeklima i centret, en mere sikker drift, samt et væsentligt lavere energiforbrug. Centret sparer nu over 1.700.000 kWh om året, svarende til 33 procent af centrets oprindelige energiforbrug. Omregnet til ton CO2 er der tale om 238 af slagsen. Jacob Møller, Commercial Director i Dades, er glad for resultatet af energirenoveringen:

– Som et af Danmarks største ejendomsinvesteringsselskaber er vi altid fokuserede på at holde vores ejendomme attraktive og søge værditilvækst. Derfor er det fantastisk at kunne kombinere et lavere klimaaftryk og bedre indeklima i butikkerne med en betydelig værdiforøgelse af ejendommen som følge af de stærkt reducerede driftsomkostninger, siger han.

Data fra sensorer giver overblik

Centret har blandt andet fået opgraderet ventilationssystem og pumper, etableret et nyt centralt køleanlæg og tørkøler, isoleret installationer – og ikke mindst fået et fuldstændigt overblik over centrets drift og energiforbrug ved hjælp af ny bygningsautomatik og 2000 målere fra tekniske anlæg.

– Energirenoveringen af Ballerup Centret er et godt eksempel på, hvordan klima, økonomi og datadrevet bygningsteknologi tænkes bedst sammen. Alt bliver nu styret digitalt, så centret kan holde øje med eksempelvis vand- og elforbrug og temperaturer i alle butikker, hvornår anlæggene skal serviceres. Den daglige drift er blevet langt mere intelligent, og det kan virkelig ses på både klimaregnskab og pengepung, siger Jesper Skou, der er divisionsdirektør i Siemens.

Centrets installation af Cloud Analytics benytter de mere end 2000 målepunkter til at gøre bygningen digital. Siemens har udviklet en række algoritmer, der blandt andet sørger for, at centret løber en langt mindre risiko for fejl og nedbrud, fordi de nu kan foretage forudsigeligt vedligehold, frem for akut eller planlagt vedligehold.

Energirenoveringen af Ballerup Centret er et godt eksempel på, hvordan klima, økonomi og datadrevet bygningsteknologi tænkes bedst sammen.

Relateret indhold