Regnvand kommer til at præge fremtidens byer

Hans Olsen, administrerende direktør, AC Nordic. Pressefoto.
Hans Olsen, administrerende direktør, AC Nordic. Pressefoto.

Regnvand bliver et væsentligt element i fremtidens bybillede. På god og æstetisk vis. Det er muligvis vanskeligt at forestille sig efter de seneste måneder, hvor det ene skybrud har afløst det andet.

Jeg er overbevist om, at vi i de kommende år kommer til at se en ændring i mange danske byer, hvor man vil opleve, at afvandingsløsninger bliver integreret i torve og veje, som en helt naturlig del af byrummets arkitektoniske udtryk. Jeg er ikke i tvivl om, at vi kommer til at opleve arkitektonisk nytænkning og spændende æstetiske løsninger, som kommer til at give os nye oplevelser af byens rum.

At der er fokus på nye løsninger skyldes især, at kommunerne skal leve op til krav om, at 30 procent af vandet i de kommende år skal fjernes fra de bestående kloakker. Samtidig er der stigende krav til at håndtere regnvandet lokalt, da det ofte er billigere end en centralt styret løsning.

Nye muligheder

Jeg kommer fra en virksomhed, der leverer løsninger til afvanding, og vi oplever at man i byerne typisk ønsker, at regnvandet skal håndteres i overfladen: Udover at man ikke belaster det bestående kloaknet, undgår man en dyr og besværlig nedgravning af kloakrør langt under gadeplan.

Regnvandets integrering i bybilledet har også den fordel, at man kan kombinere afvandingsløsninger med nye features. Et eksempel er, at ledelinjer til blinde kan integreres i de dræn, der skal lede regnvandet væk fra gaden. Det er der både økonomi, æstetik og sund fornuft i.

Vand kan sive gennem fortovet

Intet tyder på, at antallet af skybrud bliver færre. Tværtimod. Det kommer til at stille øgede krav til fremtidens håndtering af regnvand i byerne, hvor flere kommuner ønsker at udnytte regnvandet til at gøre byen grønnere og sikre vandets kvalitet ved at rense det for gadens salt og olie.

Det er afgørende, at vi sikrer vores grundvand. Det kan vi fx gøre ved at lede regnvand væk fra gade og veje i vandtætte systemer, hvor urenheder udskilles og fjernes, og vandet kan ledes tilbage til naturen ? nu helt rent og uden utilsigtede udsivninger undervejs.

Vi samarbejder i øjeblikket med en række aktører om at udvikle en helt ny løsning til klimasikring, hvor regnvand kan sive gennem et fortov i et ledelinjesystem, der kan transportere vandet væk. Dermed kan vandet anvendes til skabe små oaser af bynatur, der skaber grøn stemning midt i byen.

Lignende løsninger er på vej. Det er nødvendigt, for forskere forudser, at regnvejr, der er så kraftigt, at det hidtil kun ville forekomme én gang per 10. år i Danmark, i slutningen af dette århundrede kommer til at ske omkring hvert sjette år.

Håndtering af regnvand har derfor kommuners, arkitekters og infrastruktur-eksperters store opmærksomhed.

Relateret indhold