Ikke overraskende indeholder regeringens udspil til 2025-plan, at der skal skabes incitamenter til at blive længere på arbejdsmarkedet. Men denne gang er der ikke tale om tvang, men et forsøg på at bruge gulerod frem for pisk.
– Arbejdsmarkedet har brug for seniorerne, og det har samfundsøkonomien også. Hver gang en dansker vælger at blive lidt længere på arbejdsmarkedet, er det med til at styrke holdbarheden af pensionssystemet til glæde for dem, der har behov for at trække sig tilbage, siger finansminister Kristian Jensen.
Udspillet sigter ligeledes mod at mindske det såkaldte ‘samspilsproblem’ i pensionssystemet, der betyder, at en stor gruppe danskere, som indbetaler til pension, får for lidt ud af opsparingen, fordi pensionsudbetalingerne bliver modregnet i deres fremtidige pensionsydelser.
Bedre med højere pensionsalder
Desuden afsættes en pulje på 2,5 milliarder kroner til skatteinitiativer, der understøtter, at det kan betale sig at spare op til pension for alle aldersgrupper, ligesom regeringen foreslår en tvungen opsparing på to procent af indkomsten, som skal indfases gradvist fra 2019 til 2026.
Administrerende direktør Lars Storr-Hansen fra Dansk Byggeri siger til Dagens Byggeri, at når de gælder om at øge arbejdsudbuddet, er det mest effektive og billigste for samfundet at hæve pensionsalderen:
– Ud fra præmisserne i det parlamentariske system og udfordringer på Christiansborg, er der et perspektiv i udspillet, hvor man vil øge arbejdsudbuddet med 55.000-60.000 på sigt. Man det havde været endnu bedre, hvis man havde hævet pensionsalderen, siger Dansk Byggeris administrerende direktør.
Godt fundament
Han slår samtidig fast, at der fortsat er behov for flere faguddannede, og der understreger Lars Storr-Hansen, at byggeriet dels arbejder for at tage endnu flere lærlinge og dels videre- og efteruddanner den eksisterende arbejdsstyrke:
– Der er en pænt stor aktivitet på vores område. Vi hober ikke en masse penge op i vores kompetencefonde. Vi sender pengene ud at arbejde blandt medarbejderne og virksomhederne. Det er et godt fundament at bygge videre på. Nogle af vores medarbejdere er nedslidte, men det har vi systemer, der tage hånd om. Vi kan dog se, at også faglærte grupper bliver længere tid på arbejdsmarkedet. Specielt efter at efterlønnen er blevet reduceret. Der kommer flere hjælpemidler, og man bliver mere bevidste om arbejdsmiljøet, slutter Lars Storr-Hansen.