Rambøll: Vi har behov for mere lean processer for at reducere konfliktniveauet

Rådgiverne har taget store skridt inden for digitalisering og automatisering, mener direktør for Byggeri i Danmark, Ronni Holm Dam. Han forudser dog et stigende pres på branchen og deraf flere konflikter - og ser derfor et stort potentiale i at optimere projektprocesserne for mindre bureaukrati, øget effektivitet og færre kampe.
- Konflikter præger byggebranchen utrolig meget, og der flyttes konstant risiko og skyld rundt imellem hinanden. Dette er en stor barriere for større effektivitet, og vi oplever medarbejdere, der ikke gider være en del af det, siger Rambølls direktør for Byggeri i Danmark, Ronni Holm Dam.
- Konflikter præger byggebranchen utrolig meget, og der flyttes konstant risiko og skyld rundt imellem hinanden. Dette er en stor barriere for større effektivitet, og vi oplever medarbejdere, der ikke gider være en del af det, siger Rambølls direktør for Byggeri i Danmark, Ronni Holm Dam.

I en ny interviewserie på Dagens Byggeri tager en række af byggeriets topchefer temperaturen på bygge- og anlægsbranchen – og fortæller, hvordan de med deres virksomheder møder branchens udfordringer nu og i den kommende tid.

Denne gang er det direktør for Byggeri i Danmark, Ronni Holm Dam, fra den globale arkitekt-, ingeniør- og rådgivningsvirksomhed Rambøll, der har godt 17.500 medarbejdere og en omsætning på 16,0 mia. kroner (EBITDA: 937 mio. kroner).

På hvilke område(r) har byggeriet ændret sig mest det seneste år, og hvor er branchen mest udfordret i 2023?

– Boligbyggeriet er under pres, og vi oplever, at der udbydes færre projekter end tidligere. Det samme gælder kontorbyggerier, som ofte udsættes og i nogle tilfælde helt stoppes. Ser vi mod vores nabolande, så ser billedet mere dystert ud. F.eks. i Sverige er markedet meget udfordret, og det er ikke usandsynligt, at vi også i Danmark kommer til at mærke yderligere opbremsning på lidt længere sigt.

– Markedet er påvirket af stigende materialepriser, inflation og i det hele taget større usikkerhed omkring business casen for ejendomsudviklerne med faldende boligpriser og nye regler for beskatning af boliger.

– I Rambøll oplever vi imidlertid, at der er stigende efterspørgsel inden for andre grene af bygge og anlæg, specielt hvor der er grænseflader over mod forsynings- og energisektoren. Og så er der et decideret boom på Life science-området, hvor vores mere end 100 specialister har ekstremt travlt. Så man kan sige, at markedet stiller større og større krav til specialisering, samtidig med at vi skal kunne dække et bredere spektrum.

– Et andet område, hvor vi oplever stor vækst, er renovering og transformationsprojekter. Det er langt mere bæredygtigt at renovere end at bygge nyt, hvorfor der ligger et kæmpe potentiale. Med ny lovgivning og strammere CO2-krav, så vil denne udvikling accelereres, og der vil komme mere fokus på genbrug af byggematerialer.

– Med så store ændringer i markedet, så kræver det selvfølgelig, at medarbejderne er åbne ift. at arbejde på andre typer af projekter og sammen med nogle andre kolleger, f.eks. vores specialister inden for energi. Vi oplever, at det betyder meget for vores medarbejdere at kunne se, at der er en ambition om bæredygtige løsninger og et potentiale for at virkelig påvirke en udvikling i en positiv retning. Derfor kan de fleste også se sig selv arbejde med andre projekter, så længe de bidrager til den grønne omstilling. Det er vigtige projekter, der gør en forskel, og det vil vores medarbejdere gerne være en del af – også selvom det måske ikke er det, der helt vilde arkitektoniske projekt, man sidder med. Vi har virkelig mange byggeopgaver relateret til udbygningen af elnettet eller ift. ny teknologi som f.eks. power-to-x. Så vores forventning er, at det fuldt ud kan erstatte af det, vi mister inden for de andre segmenter.

Hvilke mål har Rambøll sat sig for 2023, og hvordan vil I nå og måle succes?

– Videreuddannelse af vores medarbejdere indenfor bæredygtighed fylder ekstremt meget i vores strategi. Så det er noget, vi investerer i og måler på.

– F.eks. har mange af de mere end 1150 medarbejdere i vores byggeridivision i Danmark været på kursus i LCA-beregninger, og hvordan de kan påvirke byggeprojekter i en positiv retning ift. bæredygtighed og reducere CO2-aftrykket. Vi vil have kompetencerne til at påvirke de projekter, som vi er involveret i så bredt som overhovedet muligt, så løbende opkvalificering er ekstremt vigtigt for os – også i de kommende år.

– På projektniveau arbejder vi med det konkrete mål, at vi vil halvere CO2-udledningen fra vores nybyggerier verden over inden 2030. For at nå dertil benchmarker vi på, hvordan vi forbedrer os på fra år til år.

Hvordan har Rambøll bidraget til den grønne omstilling, og hvordan vil I bidrage til den i 2023?

– Samarbejde og videndeling er helt afgørende både for at accelerere den grønne omstilling og flytte fremtidens bygninger i en bæredygtig retning. Vi har f.eks. indgået partnerskab med Nykredit. Samarbejdet mellem Rambøll og Nykredit skal gøre det nemmere og mere smidigt for ejendomsbranchen at foretage grønne investeringer i ejendomme ved at tilbyde finansiering og bæredygtighedsrådgivning i én samlet løsning.

– Vi har også medvirket i udviklingen af brancheværktøjer som LCAcollect, der gør det langt nemmere for alle i byggebranchen at indsamle de nu lovpligtige LCA-data for byggematerialer, som er nødvendige for at dokumentere et byggeris klimaaftryk.

– Ligesom vi har medvirket i udviklingen af det nye dialoggrundlag for designoptimering af betonkonstruktioner, som er udarbejdet i regi af Bæredygtig Beton-initiativet, der både skal være med til at reducere mængden af anvendt beton og armering i byggeriet samt reducere betons CO2-aftryk markant.

– Derudover gør vi en hel del ud af at blande os i samfundsdebatten og give konkrete bud på, hvordan samfundsudfordringer kan løses.

Hvordan vil virksomheden tackle udfordringen med at tiltrække og fastholde dygtige og kvalificerede medarbejdere i 2023?

– Mangel på arbejdskraft har været en udfordring gennem flere år, men alligevel er det lykkedes at vækste byggeri i Danmark med 18 % i 2022. Hele branchen er blevet udvidet, idet der i større grad også ansættes folk med andre uddannelsesbaggrunde end den traditionelle ingeniør. Men faktum er, at der simpelthen ikke er nok specialister til rådighed i Danmark, så der er behov for at tiltrække arbejdskraft udenfor landets grænser. Derfor er vi i år til stede på flere store internationale jobmesser i Europa for at gøre potentielle kandidater opmærksomme på de stillinger, som vi tilbyder i Danmark.

– Ift. fastholdelse gør vi meget ud af at sikre en kultur, der imødekommer vores medarbejdere dér, hvor de er i livet. Vi har f.eks. 24 ugers betalt barsel for både mødre, fædre og medforældre. Og fleksibilitet er nøgleordet i vores seniorpolitik, fordi vi gerne vil finde løsninger, der gør, at de har lyst til at blive ved med at arbejde.

Hvordan vil Rambøll bidrage til at øge effektiviteten i byggebranchen?

– Jeg mener faktisk, at rådgiverbranchen har bidraget til øget effektivitet. Der er kommet mange nye regler og ydelser til, uden at man væsentligt har øget honoraret for den del. Det er f.eks. specialanalyser af hele bæredygtighedsområdet med LCA-beregninger, dokumentation, certificeringsordninger osv. Der er virkelig kommet mange ting til, uden at det har afspejlet sig i honoraret. Det har kun kunnet lade sig gøre, fordi der parallelt er sket nogle virkelig store skridt inden for digitalisering og automatisering. Den måde, vi arbejder med digitale modeller og digitale værktøjer i alle sammenhænge, har gjort, at vi har effektiviseret den del af det. Når det er sagt, så er der stadig et kæmpe potentiale både som rådgiver og gennem hele værdikæden.

– En stadig større del af vores projekter handler om koordinering, processer, grænseflader, møder og aftaler. Alt muligt, som ikke har så meget med den tidligere kerneydelse i form af tegninger og beregninger. Derfor kunne der være et stort potentiale i at optimere projektprocesserne og arbejde med projektmodeller, der reducerer bureaukrati og konflikter mellem byggeriets parter. Der er behov for mere lean og ensartede processer, som fremmer samarbejdet og reducerer konfliktniveauet.

Hvordan kommer teknologi til at påvirke branchen i 2023, og hvordan forholder Rambøll sig til udviklingen?

– Udviklingen går virkelig stærkt. Det skyldes ikke mindst, at vi begynder at få mere og mere data. Og der er flere og flere systemer, hvor vi skal hente eller bearbejde data. På den måde er vi faktisk blevet rigtig gode til at håndtere store mængder af data. Og vi ser flere og flere værktøjer, som både med AI og andre former for automatiseringer faktisk forstår at udnytte data.

– I Rambøll arbejder vi f.eks. med databasen Yieldly, der rummer data for drift og vedligehold af mere end en million kvadratmeter bygninger, hvor der er lagt en algoritme ovenpå. Når man så har en eksisterende bygning, som man skal beregne drift på, fyldes data ind i den her omfattende beregningsmotor, som spytter en fuldstændig optimeret drift- og vedligeholdelsesplan ud. Der er et kæmpe potentiale for bygningsejere, idet vi har set eksempler på besparelser på op til 50 % af deres tidligere omkostninger.

Hvad, tror I, vil præge branchen mest i 2023, og hvordan vil den udvikle sig?

– Jeg tror, at vi vil se en branche, som er mere presset sidst på året, end da vi gik ind i 2023. Desværre også med flere konflikter – det følger jo ofte med, når dele af værdikæden bliver mere pressede. Jeg synes, at byggebranchen er forpligtiget til, at vi alle parter imellem blev bedre til at få løst de her konflikter i mindelighed. Det præger byggebranchen utrolig meget, og der flyttes konstant risiko og skyld rundt imellem hinanden. Dette er en stor barriere for større effektivitet, og vi oplever medarbejdere, der ikke gider være en del af det. Vi har sagt farvel til kunder og samarbejdspartnere, fordi vi ikke kan leve med et giftigt arbejdsmiljø, hvor vores medarbejdere ikke behandles ordentligt. Branchen er stadig så gammeldags den måde, men lad os nu komme videre.

Relateret indhold