Rambøll valgt som rådgiver på Novos nye lab til knap en 1 milliard

Arkitekt-, ingeniør- og rådgivningsvirksomheden skal skabe en ny facilitet for Novo Nordisk Fonden til udvikling af celleterapi i kampen mod kroniske sygdomme.
Novo Nordisk Foundation Cellerator bliver etableret på DTU i Lyngby. Foto: DTU.
Novo Nordisk Foundation Cellerator bliver etableret på DTU i Lyngby. Foto: DTU.

Novo Nordisk Fonden har bevilget op til 950 mio. kroner til etablering af en laboratoriefacilitet, der skal hjælpe forskere med færdigudvikling og opskalering af nye celleterapier, så de kan testes på mennesker.

Rambøll er valgt som totalrådgiver på projektet med CRB og RoviSys som underrådgivere med speciale i udvikling af stamcellefaciliteter og automation.

– Vi er både stolte og ydmyge over den tillid, som Novo Nordisk Fonden har vist os med en nøglerolle i at skabe den nye facilitet, der skal hjælpe med at omsætte forskningsmæssige gennembrud inden for celleterapi, som kommer så mange mennesker til gavn, siger Bjarke Møller Nielsen, direktør for Life Science & Pharma i Rambølls forretningsenhed for Byggeri.

Kræver helt særlige betingelser

Han fortæller videre, at udvikling af celleterapi kræver nogle helt særlige betingelser:

– Det er komplekst med flere funktioner under samme tag, og kravene er tårnhøje. Faciliteten skal bestå af et GMP-produktionsområde til celleterapier i et klasse B & C-renrum, der opererer med mobilt procesudstyr og single-use-teknologi. Desuden er der en laboratorieetage, en kontoretage, indgang med fællesareal samt en kælder til opbevaring. Faciliteten vil fungere som en selvstændig enhed med eget IT-system, hvor etableringen er en del af projektet.

Med den nye facilitet kan forskningsmæssige gennembrud inden for celleterapi omsættes til anvendelige behandlingsformer for mennesker med sygdomme som kronisk hjertesvigt, Parkinsons sygdom, nyresygdomme, type 1-diabetes og flere former for kræft.

Læs også: Rambøll: Vi har behov for mere lean processer for at reducere konfliktniveauet

Novo Nordisk Foundation Cellerator bliver etableret på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) i Lyngby. Her vil faciliteten betjene offentlige såvel som private, nationale og internationale aktører fra universiteterne samt aktører inden for bioteknologi og farmaceutisk industri.

Bygningen ønskes certificeret til DGNB Guld, og faciliteterne skal stå klar til drift i 2027.

Relateret indhold