Positiv tendens fortsætter i installationsbranchen

For tredje år i træk kunne installationsbranchen i 2016 glæde sig over fremgang i både omsætning og beskæftigelse.
Niels Jørgen Hansen, administrerende direktør i Tekniq. Pressefoto.
Niels Jørgen Hansen, administrerende direktør i Tekniq. Pressefoto.

For tredje år i træk har installationsbranchen præsteret både stigende omsætning og beskæftigelse. Ifølge en helt ny markedsanalyse fra Tekniq, der repræsenterer installationsbranchen, steg omsætningen i 2016 med i alt 1,5 milliarder kroner, hvilket svarer til 3,1 procent, i forhold til året før.

Selv om væksten på 3,1 procent i 2016 er stilnet en smule af i forhold til det foregående år, er der ifølge Tekniq grund til at glæde sig over udviklingen.

– Det understreger, at den positive tendens har bidt sig fast, og branchen overgår ligefrem den generelle vækst i dansk økonomi, siger Niels Jørgen Hansen, administrerende direktør i Tekniq, i en pressemeddelelse.

Tekniq vurderer, at installationsvirksomhederne fortsat vil vækste i 2017 og 2018.

– Forventningen er dog ikke, at vi kommer til at se en eksplosiv udvikling, men snarere en stabil og gradvis vækst. Vi forventer, at væksten vil være på 3,5 procent i 2017 og 3 procent i 2018. På den måde vil virksomhederne også have mulighed for at justere deres medarbejderstab i takt med, at der bliver mere at lave, siger Niels Jørgen Hansen.

Vvs-vækst

I 2014 og 2015 var det især elinstallationsvirksomhederne, der trak udviklingen i positiv retning. Men i det forgangne år har vvs-virksomhederne overtaget førertrøjen, oplyser Tekniq. Mens man i elbranchen oplevede en vækst i omsætningen på 2,1 procent, var tallet i vvs-branchen således på hele 4,5 procent.

– Det er helt naturligt. Der er endelig ved at komme gang i det private bolignybyggeri, som har langt større betydning for vvs-virksomhederne, end det er tilfældet for elvirksomhederne, hvor omsætningen i høj grad også er præget af udviklingen inden for eksempelvis industri, data og sikring, siger Niels Jørgen Hansen og uddyber:

– Når der kommer gang i det private nybyggeri, er det med til at sikre branchen en bred vifte af opgaver – lige fra traditionelt installationsarbejde til mere teknisk avancerede totalløsninger.

Det er stadig de store byer, der trækker det store vækstlæs, men resten af Danmark er også kommet med – både når det gælder dansk økonomi generelt, installationsbranchen og boligmarkedet. På samme måde er også de mindre og mellemstore virksomheder begyndt at vise stabil vækst.

Tekniq forventer, at den positive udvikling i 2017 og 2018 blandt andet vil blive understøttet af, at de store hospitalsprojekter kommer længere i byggeprocessen. Samtidig vil der blive påbegyndt mere boligbyggeri, ligesom den tiltagende vækst i dansk økonomi vil sætte gang i flere erhvervsinvesteringer.

Gode vækstmuligheder

Den stigende omsætning var også med til at øge beskæftigelsen i branchen i 2016 med 1.850 flere personer i forhold til året før, så der nu er cirka 44.300 ansatte i el- og vvs-virksomhederne. Samtidig er ledigheden nu nede på 1,1 procent for elektrikere og 2,6 procent for vvs’ere.

– Heldigvis er virksomhederne fortsat i stand til at tiltrække arbejdskraft, fastholde de nuværende ansatte, ansætte udenlandsk arbejdskraft, øge produktiviteten og ansætte endnu flere lærlinge, siger Niels Jørgen Hansen.

Relateret indhold