For at gøre mere plads og sikre bedre faciliteter til en række aktiviteter såsom badminton, fællesspisninger, håndbold, foto, musik, skoleidræt, fitnesstræning, strikning, skydning og kunstudstillinger har Skævinge valgt at ombygge byens gamle idrætshal til et moderne multihus.
I den gennemgribende om-, til- og udbygning af Skævinge Kultur-, Idræt-, og Fritidshus (SKIF) er tag og loft blevet udskiftet, og der er også blevet lagt nye gulve.
Læs også: Erfaren direktør fører Pihl & Søn videre: “Vores fundament er solidt, og potentialet er til mere”
Og mens det har været muligt at bevare størstedelen af det oprindelige halareal, har det været nødvendigt at foretage visse nedrivninger, for at give plads til to nye fløje, der rummer en kultursal, et musik- og øvelokale, køkken og orangeri.
Store glaspartier giver lys og kig til SKIFs lokaler, og et overdækket byrum kobler sig på huset, hvor man kan lege, træne og hygge sig.
Derudover er der også etableret en multibane og mulighed for parkour- og skate-aktiviteter. I alt har projektet omhandlet 2.865 m2 byggeri.
Båret frem af lokale kræfter
Det er lokale ildsjæle, der står bag ideen til SKIF, Hillerød Kommune er bygherre og Christensen & Co Arkitekter er arkitekter på projektet.
Pihl & Søn er hovedentreprenør på byggeriet, og adm. direktør Martin Palmquist fortæller, at det ikke kun er i det færdige byggeri, at fokus på fællesskab og inddragelse kan mærkes – det har været en rød tråd gennem hele SKIF-projektet:
– I Pihl & Søn er vi bevidste om, at vi bygger til mennesker. Derfor anser vi evnen til at skabe inkluderende byggeri for en kernekompetence, der ikke blot giver værdi til vores egne folk, når de opfører et byggeri, men også er afgørende i forhold til at sikre ejerskab og engagement blandt slutbrugerne. Tilgangen giver især mening i et byggeri som SKIF, hvor det i høj grad er lokale kræfter, der har båret projektet frem, siger Martin Palmquist.
En hjælpende hånd til skate-rampe
Pihl & Søn har blandt andet inddraget Skævinges borgere og SKIFs brugere – både i de indledende faser og undervejs i byggeprocessen.
For eksempel har ønskerne fra byens borgere været et stort fokus for byggeriet, og borgerne har været med på råd i udviklingen af projektet. Ligeledes har skævingenserne haft adgang til informationer om projektets fremskridt gennem byggeriets dedikerede Facebook-side.
Derudover har Pihl & Søn arrangeret byggepladsbesøg og erhvervspraktikforløb, hvor elever fra den lokale Kornmarkskole har prøvet kræfter med livet som byggeleder, VVS’er og pladsmand.
Læs også: Pihl tager teten: Tilslutter sig ‘verdens mest anerkendte klimainitiativ’
Morten Porsgaard, der er SSP-medarbejder på Kornmarkskolen i Skævinge, fortæller, at entreprenøren har været lyttende og imødekommende gennem hele forløbet:
– Ud over at stå for selve byggeriet har de også tilbudt materialer og en hjælpende hånd med at bygge en skate-rampe, de har tilpasset sig vores bekymringer om sikkerhed for eksempel med lastbilkørsel tæt på skolen, og de har haft praktikforløb for eleverne. Det er den slags samarbejde, der er brug for, for at få de unge til at lykkes.
Værdi og mening for lokalsamfundet
Og den gode oplevelse glæder Pihl & Søns direktør:
– De forskellige tiltag har styrket samarbejdet og fællesskabet. Det har sikret en god, åben og tillidsfuld dialog mellem byggeriets parter gennem forløbet og har styrket begejstringen for projektet gennem hele byggeriet. Jeg er sikker på, at Skævinge får stor glæde af sit nye kultur-, idræt-, og fritidshus, og vi er stolte over at aflevere et byggeri, der bidrager til et stærkere fællesskab og skaber så meget værdi og mening for lokalsamfundet, siger Martin Palmquist.
Pihl & Søn beskæftiger ca. 120 funktionærer, som primært består af ingeniører og konstruktører. I dag er Pihl & Søn en del af Pihl Koncernen sammen med søsterselskabet LM Byg.