Pas på forhøjet vandstand

DMI varsler om 1,8 meter forhøjet vandstand i de sydlige og østlige egne, hvilket udgør en trussel for både bygninger og kystsikring.
Beredskabsstyrelsen forbereder sig på forhøjet vandstand. Foto: Colourbox.
Beredskabsstyrelsen forbereder sig på forhøjet vandstand. Foto: Colourbox.

Stormen Urd, som ramte mellem jul og nytår, sendte store mængder vand ind i Østersøen og op i Den Botniske Bugt. Det skal nu ud igen, og det sker blandt andet som følge af, at vi efter en periode med en primært nordvestlig vindretning får en forholdsvis kraftig vind fra nordøst. Det kommer til at skabe en decideret flaskehals, når vandet skal igennem Øresund og Bælthavet.

DMIs varsling om forhøjet vandstand gælder således for det sydlige Lillebælt, Sydfynske Øhav, Vestlige Storebælt, Lolland-Falsters sydkyst, Smålandsfarvandet, Østlige Storebælt, Sydøstsjællands kyst og Bornholms kyst.

Skade på bygninger

Faremomentet består her i, at det er områder, hvor man ikke så ofte oplever forhøjet vandstand, og derfor er områderne ikke sikret mod den øgede mængde vand. DMI forventer en forhøjet vandstand mellem 1,3 og 1,8 meter over daglig vande, og de opfordrer til, at folk beskytter sig selv og sin ejendom.

– Kraftig vind kombineret med forhøjet vandstand vil medføre store kystoversvømmelser og betydelig skade på bygninger og kystsikring. Offentligheden opfordres til at undgå unødig færsel i oversvømmelsestruede kystområder samt efterkomme rådgivning fra myndighederne, lyder det i meldingen fra DMI.

Den forhøjede vandstand forventes at ramme i aften og i nat.

Relateret indhold