Opsvinget har bidt sig fast hos rådgivende ingeniører

Henrik Garver, administrerende direktør i FRI.
Henrik Garver, administrerende direktør i FRI.

Med gode resultater fra 2013 i ryggen skruer den rådgivende ingeniørbranche nu op for forventningerne til de næste seks måneder. Ordrebeholdningen er stigende. Godt 45 procent af de adspurgte virksomheder, der har deltaget i FRI’s nye konjunkturundersøgelse, svarer, at deres ordrebeholdning vil være større om seks måneder.

Konjunkturundersøgelsen slår igen fast, at det går godt. Der er en klar forventning om vækst. Nu er det fjerde måling i træk med fremgang. Det betyder, at opsvinget har bidt sig fast i branchen.

Det er især i Vestdanmark, hvor der inden for sektorerne boligbyggeri, infrastruktur, energi, erhvervsbyggeri og offentligt byggeri er godt gang i hjulene for øjeblikket. Også i Østdanmark er der fremgang, dog ikke helt så markant som i vest. I øst er det især inden for sektorerne Infrastruktur, miljø og energi, at den rådgivende ingeniørbranche forventer fremgang.

Undersøgelsen viser også, at 73 procent af FRI-virksomhederne forventer at skulle ansætte flere medarbejdere inden for de næste seks måneder. Og ingen virksomheder forventer at skulle reducere i antallet af medarbejdere.

Det er et tegn på stor aktivitet, når så mange virksomheder tilkendegiver, at de har behov for at ansætte medarbejdere. Vores undersøgelse måler ikke den direkte styrke af fremgangen i ordrebeholdning, blot at der er en fremgang. Men når vi samtidig kan se en så massiv forventet vækst, så understreger det, at fremgangen er så robust, at det kræver flere ansatte.

Hvad branchens eksport angår, er forventningerne dalende. Det er især i Østdanmark, at forventningerne er nedadgående. Ingen virksomheder forventer bedring. En fjerdel af de Østdanske FRI-virksomheder svarer, at eksporten i dag er lavere end i oktober 2013.

Flere virksomheder har trukket sig fra risikable markeder og er i stedet ved at etablere sig på mere sikre eksportmarkeder. Det er de tal, der nu slår igennem på forventningerne til eksporten. Når den proces er på plads, vil vi igen se en stigning i branchens eksport.

Relateret indhold