Opfordring: Riv ikke huset ned – renover i stedet

En ny kampagne opfordrer flere danskere til at renovere i stedet for at rive ned og bygge nyt. Baggrunden er, at 1.200 boliger rives unødvendigt ned hvert år. CO2-besparelsen kan være markant.
En renovering af boligen frem for nedrivning giver ikke bare en besparelse i kroner og ører men også i CO2. Beregninger viser CO2-besparelser fra 26 % helt op til 63 %. Foto: Max Rosborg
En renovering af boligen frem for nedrivning giver ikke bare en besparelse i kroner og ører men også i CO2. Beregninger viser CO2-besparelser fra 26 % helt op til 63 %. Foto: Max Rosborg

– Hvis vi skal i mål med den grønne omstilling, er vi nødt til at fokusere mere på de valg, vi træffer, når vi skal have indfriet vores boligdrømme. Vi skal blive bedre til at udnytte de boliger, vi allerede har, frem for at rive ned og bygge nyt. Det vil medvirke til at reducere byggeriets klimaaftryk og materialeforbrug. Derfor er der brug for at gøre opmærksom på fordelene ved at renovere frem for at rive ned, fortæller projektleder Frederik Schelle Hornnes fra Social- og Boligstyrelsen.

Styrelsen har derfor sat gang i en ny kampagne sammen med Energistyrelsen, der viser fordelene ved at renovere frem for at bygge nyt. Kampagnen skal gerne inspirere flere boligejere til at vælge denne model.

Læs også: Genanvendelse i fokus i Assens’ nye kulturknudepunkt

For ofte er det ikke nødvendigt at rive et eksisterende hus ned for at få opfyldt boligdrømmen, som 1.200 boligejere ellers gør hvert år. Det viser en undersøgelse fra Build på Aalborg Universitet.

I mange tilfælde er det muligt at få opfyldt drømme og behov med en renovering, der samtidig er billigere og bedre for klimaet og ressourceknapheden.

Regner på klimagevinsten

Som en del af kampagnen har rådgivningsvirksomheden Transition besøgt en række boligejere, som har valgt at renovere deres bolig i stedet for at bygge nyt. Boligejerne fortæller om deres behov, overvejelser og resultater, mens eksperterne dykker ned i data fra renoveringsprojekterne og regner på, hvor stor klimagevinsten har været ved at renovere i stedet for at rive ned og bygge boligerne fra grunden.

I alle tilfælde viser beregningerne markante CO2-besparelser – fra 26 % helt op til 63 %. Desuden blev der genbrugt og genanvendt materialer fra det oprindelige hus i flere af renoveringsprojekterne.

Læs også: Omdanner hvid, psykiatrisk hospitalsby til rækkehuse

Ti konkrete eksempler er samlet på en kampagnehjemmeside under Social- og Boligstyrelsen. De dækker over alle slags boliger – fra et bindingsværkshus fra 1850 over en bungalow fra 1939 til parcelhuse fra 1960’erne og 70’erne.

Der ligger også andet materiale, der kan inspirere og hjælpe flere til at vælge renovering frem for nybyg.

Relateret indhold