Op mod 125.000 lejemål risikerer at blive fremtidens slum

Keld Frederiksen er formand for Danske Udlejere.
Keld Frederiksen er formand for Danske Udlejere.

Der er mellem 80.000 og 125.000 private udlejningsboliger i Danmark, der fremover ikke løbende vil blive opgraderet til tidssvarende boligstandard ved afskaffelsen af muligheden for modernisering efter Boligreguleringslovens § 5, stk. 2 (BRL 5.2). Det viser svarene fra udlejerne i en spørgeskemaundersøgelse blandt private udlejere.

Sådan lyder en af de dystre konklusioner i en ny rapport, som Fremforsk, Center for Fremtidsforskning, har udarbejdet for interesseorganisationen Danske Udlejere.

Rapporten viser, at der er al mulig grund for politikerne til at tænke sig rigtig godt om, inden de fjerner eller ændrer BRL 5.2 på baggrund af en unuanceret debat, der primært tager udgangspunkt i mediehistorier, der vedrører en meget lille del af de danske lejemål. Selv ganske små ændringer har store konsekvenser for de private udlejeres incitament til at modernisere de ældre lejemål og bringe dem op til nutidens standard.

88 procent vil undlade at modernisere

Rapporten viser bl.a. at 88 procent af udlejerne vil undlade at modernisere lejemålene ved en fuldstændig fjernelse af BRL 5.2, mens 60 procent vil stoppe med at forbedre ved fraflytning, selv ved en moderat ændring af minimumsbeløbet for istandsættelse.

For 94 procent af de private udlejere er ejendomme en langtidsinvestering, og hvis afkastet bliver mindre, har de ingen incitament til at øge investeringen. BRL 5.2 har haft stor betydning for, at en stor del af den ældre boligmasse er blevet opdateret til tidssvarende standard. Det risikerer vi at sætte over styr i fremtiden.

Moderniserede lejemål er konkurrencedygtige med almene boliger Rapporten viser også, at lejens størrelse i lejemål moderniseret efter boligreguleringslovens § 5, stk. 2 er konkurrencedygtig med andre tilbud på markedet – også almene boliger.

Så det er altså en skrøne, at moderniserede private lejemål generelt er dyrere. Naturligvis er en utidssvarende og umoderniseret lejlighed billigere, men spørg enhver udlejer, om det er let eller svært at udleje en bolig uden wc, bad eller køkken, uanset hvor billig den er. Det er moderne, tidssvarende lejeboliger, der efterspørges, og dem bliver der færre af, hvis ændringer af BRL 5.2 fjerner udlejernes incitament for at modernisere.

Relateret indhold