Nyt kvarter skal åbne Gellerup mod Aarhus

450 nye boliger er på vej ved siden af Gellerupparkens betonblokke. To brødre glæder sig til at bygge bro mellem ghetto og højere huspriser i hip, ny bydel.
Brødrene Michael og Morten Brixhuus på grunden, hvor de skal bygge et nyt kvarter ved siden af Gellerupparkens blokke. Foto: Betina Garcia
Brødrene Michael og Morten Brixhuus på grunden, hvor de skal bygge et nyt kvarter ved siden af Gellerupparkens blokke. Foto: Betina Garcia

Fakta om byggeriet

  • Svanen Gruppen står bag udviklingen af arealet ved ringvej Syd.
  • – Fire hektar
  • – 32.000 kvadratmeter i alt
  • – 450 boliger
  • – Varieret byggeri
  • – Karréer og rækkehuse
  • – Forventes færdig efteråret 2019

Cyklister og fodgængere snørkler sig igennem den interimistisk anlagte sti, der passerer forbi Gellerupparkens blok B4. Den gamle vej er inddraget til fordel for kabeltromler, jordbunker og mudderpøle. For det er her, midt imellem Åby Ringvej og de berømte og berygtede betonblokke fra 1960’erne, at en ny bydel skal vokse frem.

Internationalt miljø

Svanen Gruppen har postet knap en milliard kroner i de fire hektar, der på to år skal fyldes med 40.000 etagemeter fordelt på 450 eje- og lejeboliger. Hertil kommer 12.000 etagemeter erhverv, som Aarhus Kommune står for. Her skal nemlig både leves og handles.

Vi er forbi det punkt, hvor det giver mening at stille spørgsmålstegn ved, om Helhedsplanen lykkes

Michael Brixhuus, medejer, Svanen Gruppen

– Det skal være et område med folk og biler i gaden. Vi laver for eksempel ikke parkeringskælder, fordi vi har kunnet se, hvad der sker, når folk parkerer på gaden. Så kommer der liv. Og her skal være både butikker og boliger, siger den ene af Svanen Gruppens tre indehavere, Michael Brixhuus.

Sammen med bror Morten og far Ingemann driver han investeringsselskabet i Horsens, som foruden byudviklingsprojekter i hjembyen også har bidraget til forandring af kvarterer i Berlin. Det er erfaringerne herfra, der skal omsætte Gellerups kosmopolitiske kvaliteter til en lys og mangfoldighed fremtid.

– Gellerup er international og skaber dermed en ekstrem spændende og helt speciel bydel. Det miljø tiltrækker mange kunstnere og akademikere, som vi også har set det i Berlin. Vi tror, at det er dem, der drages af det internationale, supplerer Morten Brixhuus.

Det naturlige, efterfølgende spørgsmål er så, om bohemerne, de frie sjæle og dem med hemmelige opskrifter på falafel også passer ind, når det nye klientel rykker ind og huslejerne ryger i vejret.

– Det håber vi. Det er vigtigt, at de folk, der bor herude og har værnet om Gellerupparken kan blive boende. Men ved at få nye boliger ind, kan vi tiltrække andre typer af beboere, som også bidrager til forskelligheden i området. Det er ikke så meget Gellerup, der skal kobles på Aarhus. Det er Aarhus, der skal kobles på Gellerup, siger Morten Brixhuus.

Plads til udvikling

Engang gjorde familien Brixhuus som mange andre. De kørte forbi Gellerup ude på ringvejen og tænkte, at derinde havde de intet at gøre. At blokkene bag træerne var lukket land for retskafne folk i fornuftige biler. Men Aarhus Kommunes og Brabrand Boligforenings helhedsplan for Gellerup ændrede opfattelsen. Og i 2015 tog familien en fælles beslutning: De ville hjælpe med at åbne området op.

– Når først man kommer i gang, så sker der en helt ny beboersammensætning. Det ved vi fra Berlin, og vi tror på det samme her. Der sker en kæmpe udvikling i Aarhus på havnen, godsbanearealet, Søren Frichs Vej og i Risskov. Men vi har valgt at se på, hvor der virkelig er plads til reel byudvikling. Der så vi Gellerup som et oplagt emne. Det er et område, som er gået ned ad bakke de sidste mange år. Men med Helhedsplanen, som vi kan se, at kommunen sætter handling bag, var vi hurtige til at satse på området herude ved ringvejen, fortæller Michael Brixhuus.

Tror på Helhedsplanen

Brødrene har allerede dømt Helhedsplanen til vinder. Det på trods af, at der så sent som i juni 2017, blot fire måneder før første spadestik til Svanen Gruppens projekt, skete skyderier ved Bazar Vest. Politiet indførte visitationszone i hele Gellerup, og den officielle placering som Danmarks tredjestørste ghettoområde forbliver fortsat intakt.

– Interessen er på plads. Vi har solgt omkring to tredjedele af boligerne til institutionelle investorer. Det er bevis for, at der virkelig sker noget herude. Samtidig bliver der gjort en stor social indsats, og Nærpolitiet gør, at det er et trygt område at færdes i. De har blandt andet slået hårdt ned på bandekonflikten, siger Morten Brixhuus, som suppleres af sin bror:

– Vi er forbi det punkt, hvor det giver mening at stille spørgsmålstegn ved, om Helhedsplanen lykkes. Der bliver investeret mange milliarder herude, og vi kan se, at det politiske commitment til planen holder. Efter første spadestik så ruller vi, og så er vi forbi det punkt, hvor det kan gå galt. Vi føler os sikre på, at vi kan leje ud og sælge til de rigtige priser.

Relateret indhold