Ny tilbudslov skal beskytte mod mishandling af håndværkere

Ny tilbudslov skal være et værn mod "mishandling af små virksomheder", mener Danske Malermestre.
Danske Malermestre ønsker, at den kommende regering tager initiativ til at ændre Tilbudsloven. Foto: Colourbox.
Danske Malermestre ønsker, at den kommende regering tager initiativ til at ændre Tilbudsloven. Foto: Colourbox.

Valgtid er også tid for erhvervspolitiske ønskesedler, og det har da heller ikke skortet på udmeldinger fra virksomhederne og deres organisationer i valgkampen.

Danske Malermestres direktør Ole Draborg benytter dog samtidig lejligheden til at lange ud efter de store hovedentreprenører og projekterende, der efter hans opfattelse “mishandler” mindre virksomheder.

Gennem en årrække er stort set al beskyttelse af de bydende fjernet, og det har ført til, at malermestre og andre byggevirksomheder på det nærmeste mishandles af hovedentreprenører og projekterende.

Ole Draborg Direktør, Danske Malermestre

Derfor er et af hans ønsker til en kommende regering, at der laves en ny tilbudslov.

– Der er brug for, at Tilbudsloven igen tager hensyn til de bydende. Gennem en årrække er stort set al beskyttelse af de bydende fjernet af hensyn til konkurrencen. Men det har ført til, at malermestre og andre byggevirksomheder på det nærmeste mishandles af hovedentreprenører og projekterende. Sådan oplever vores medlemmer situationen, siger Ole Draborg til Dagens Byggeri.

Tilbud til højre og venstre

Han peger på, at udførende byggevirksomheder bruger meget store ressourcer på at udregne tilbud, uden at de kan vide sig sikre på at have fået en opgave, før de “næsten har sat penslen til væggen”:

– Det er nemlig ikke afgørende, om man er den billigste i den oprindelige licitation. Virksomhederne farer rundt og giver tilbud til højre og venstre. Malermestrene er blevet beregnerkontor for mange hovedentreprenører. Er man ved en indbudt licitation blevet den billigste, er det først der, forhandlingerne starter med et langt forløb, hvor man ikke ved, om man er købt eller solgt. Vi bliver trådt på og udnyttet i den proces, og vi mangler den beskyttelse, der var af de bydende i “gamle dage”, siger Ole Draborg videre.

Besværlig digitalisering

Danske Malermestres direktør peger også på, at der reelt ikke er sket en reduktion af de administrative byrder, og det skyldes blandt andet den øgede grad af digitalisering og selvbetjening, som det offentlige har påtvunget virksomhederne.

– Mindre virksomheder er ikke daglige brugere af disse systemer, og de skal derfor begynde forfra hver gang. Samtidig oplever vi ofte, at offentlige hjemmesider får nyt design eller skifter hjemmesideadresse. De mange digitaliseringsinitiativer bør derfor følges op af velfungerende hotline-funktioner, hvor man ikke skal vente i timevis for at få hjælp, mener Ole Draborg, der også ønsker praktikpladspræmien genindført.

Ulige fordelt

– Byrden er i dag alt for ulige fordelt, og vi er i byggeriet stor nettoleverandør af faglært personale til andre erhverv, herunder industrien. Der er andre store erhverv, som ikke uddanner ret mange elever, men det betaler vi andre for. Derfor bør der ske en udligning økonomisk gennem en praktikpladspræmie, siger Ole Draborg.

Han mener også, at bortfaldet af håndværkerfradraget får stor betydning for antallet af praktikpladser, da det især er de mindre virksomheder, der står for uddannelsesindsatsen.

Relateret indhold