I mange kommuner er der meldt ud om nye fjernvarmeområder, som udbygges inden for få år. Det betyder at mange boligejere er endt i lidt af en kattepine, hvis det gamle fyr er gået i stykker eller synger på sidste vers. Så er det måske ikke særlig attraktivt at investere i et nyt fyr, der skal udfases inden for få år.
Det har skabt en ny tendens på markedet for gasfyr.
– Mange vælger tilsyneladende at købe et brugt fyr. I skrivende stund er der eksempelvis 186 opslag fra private, der sælger gasfyr eller dele til det på Den Blå Avis, melder Teknik Arbejdsgiverne.
Men her skal man være ekstra forsigtig. Gasinstallationer kan være farlige, hvis de har defekter, eller installationen ikke bliver udført af en fagmand, advarer organisationen.
Gas kræver en fagmand
– I udgangspunktet er det ikke ulovligt at installere en brugt gaskedel, men det kræver en fagmand. Hvis man omgår reglerne, er det ikke alene ulovligt men også ekstremt farligt. Der er en årsag til at man skal være uddannet for at arbejde med gas, siger Maria Rizzo, chefkonsulent i
Ifølge Maria Rizzo er al arbejde på gasinstallationer per definition er autoriseret arbejde, og gasinstallationen skal opfylde bygningsreglementet.
Derfor er det utrolig vigtigt at være opmærksom på, at den brugte kedel overholder reglerne for nye installationer, inden den bliver installeret. Samtidig skal kedlen anmeldes på virk.dk af en gasautoriseret installatør.
Skal sikre optimal drift
Uanset hvilket scenarie, kunden vælger, kan installatøren vejlede bedst muligt om fordele og ulemper. Og hvis kunden vælger at reparere den gamle gaskedel, bør man sikre, at den fungerer bedst muligt.
– Selvom man har planer om at skifte gaskedlen ud i løbet af nogle år, er det vigtigt, at anlægget kører optimalt, og at kunderne stadig får lavet eftersyn. Både for at spare CO2 og penge på varmeregningen, siger Maria Rizzo, chefkonsulent i Tekniq Arbejdsgiverne.
Større reparationer
Også hos firmaet Gastech-Energi, som i mange år har leveret gasfyr til det danske marked, oplever man tendensen. Gaskunder vælger i stigende grad at levetidsforlænge det gamle gasfyr med dyre reparationer.
– Jeg har hørt om reparationer på både 10.000 og 15.000 kroner, og den slags reparationer har vi altså ikke lavet før. Men hvad skal man gøre, hvis man ved, at man kun skal have sit gasfyr et par år, siger Jacob Juul Andersen, kommerciel produktchef hos Gastech Energi.
Ifølge Gastech Energi er “Før” inden krigen i Ukraine, hvor gaspriserne skød i vejret. I et normalt marked ville kunden udskifte hele gasfyret til en pris på 30.000-35.000 kroner, men der er ikke længere noget normalt over markedet, konstaterer Jacob Juul Andersen.