Ny asfaltfabrik styrker NCC’s miljøvaredeklarationer

Asfaltbranchen har fået lavet branche-EPD'er på samtlige asfaltprodukter. Nu er NCC på vej med egne, produktspecifikke EPD'er, der bl.a. vil være positivt påvirkede af en ny asfaltfabrik
NCC lægger asfalt på den fynske motorvej. Foto: Jonathan Grevsen
NCC lægger asfalt på den fynske motorvej. Foto: Jonathan Grevsen

EPD

  • – En Environmental Product Declaration (EPD) er et datablad med angivelse af et produkt eller en branches miljøpåvirkning i forbindelse med produktionsproces, samt evt. anvendelse og genindvinding af produktet.
  • – EPD’er er neutrale dokumenter, som redegør for et produkt eller en produktions miljøpåvirkning.
  • – En EPD er altså ikke i sig selv et grønt miljømærke.

I starten af året realiserede NCC’s råstofdivision landets første miljøvaredeklarationer (EPD’er) på sand-, grus-, og stenmaterialer. Nu følger virksomhedens asfaltdivision samme spor og kan dermed udarbejde EPD’er på alle typer asfalt i hele landet.

– EPD’erne er vigtige, hvis vi som branche vil have sat endnu mere fokus på ressourceforbrug og miljøpåvirkning i fremtidens infrastrukturprojekter, siger miljø- og kvalitetskoordinator i NCC Industry, Asfalt, Susanne Carlsen.

Her og nu er der tale om EPD’er, der er repræsentative for hele asfaltbranchen i Danmark. Men NCC er allerede klar med de første verificerede produktspecifikke EPD’er.

En produktspecifik EPD er en deklaration, der udformes for et konkret produkt fra en bestemt producent. Den kan derfor godt adskille sig fra andre producenters EPD for et tilsvarende produkt. For eksempel kan EPD’er på asfalt, der er produceret på en fabrik, som bruger råstoffer fra en nærtliggende grusgrav, opnå en lavere CO2-udledning, når det kommer til transport.

– Vores asfaltfabrik i Gammelrand får materialer fra vores grusgrav, der ligger på nabogrunden. På den måde undgår vi transportvejen, og det vil alt andet lige have en positiv indflydelse på den pågældende EPD, siger Susanne Carlsen.

Ny fabrik er bedre end gammel fabrik

Det samme vil gøre sig gældende, hvis en virksomhed for eksempel har arbejdet med at energioptimere sin asfaltproduktion. NCC har netop opført en ny asfaltfabrik i Glostrup, som har et markant lavere energiforbrug end den gamle fabrik, der har over 30 år på bagen.

Denis Nyrup Malm, der er driftsleder på Ejby Asfaltfabrik, forklarer:

– Vi har valgt at slå vores to fabrikker sammen i hhv. Herlev og Glostrup. Derfor udskifter vi den gamle asfaltproduktion i Glostrup med en ny og større fabrik, som udover at optimere energiforbruget også skal bidrage til at sætte skub i vores bestræbelser på at producere mere genbrugsasfalt.

Med den nye fabrik, der har startet produktionen dette efterår, forventer Susanne Carlsen en positiv effekt på de fremtidige miljødeklarerede asfaltprodukter, der bliver fremstillet på fabrikken i Glostrup.

– I sidste ende handler det om at skabe transparens i branchen og dermed hjælpe vores kunder med at træffe nogle mere bæredygtige valg af asfaltbelægninger, siger Susanne Carlsen.

Krav om EPD’er i udbud

EPD’er bliver mere og mere relevante i det danske samfund. Eksempelvis er kommuner og Vejdirektoratet nu så småt begyndt at stille krav om EPD’er – også på asfalt – i udbuddene.

– Udgivelsen af EPD’er i branchen er ved sin helt spæde start. Men vi har medvirket til nogle af de første EPD’er i forbindelse med vores seneste KVS-projekter (strækninger med en klimavenlig slidlagstype, der reducerer bilisternes brændstofforbrug, red.), siger Susanne Carlsen.

Hun fortæller, at EPD’erne bliver udarbejdet i et tredje-parts verificeret værktøj. Beregningsmetoden er ens for alle i asfaltbranchen og er udført efter den europæiske standard for EPD’er.

Den inkluderer tre faser der bl.a. medregner miljøpåvirkningen fra råstofudvinding, transport og produktion.

Relateret indhold