Ny arkitekturpolitik må ikke stå i vejen for vækst

Landsformand Tony Christrup, Byggesocietetet.
Landsformand Tony Christrup, Byggesocietetet.

Regeringen har med kulturminister Marianne Jelved i spidsen lanceret en ny arkitekturpolitik, som gennem en række krav og forslag skal styrke borgernes forståelse for arkitekturens muligheder.

Det er godt, at regeringen nu opprioritere en arkitekturpolitik, og arkitekterne gør et godt stykke arbejde. Men de mange krav må ikke gøre det vanskeligere for bygherrerne eller arkitekterne at sætte projekter i gang. Væksten har det slemt nok i forvejen ikke mindst udenfor de store byer.

Byggesocietetet er enig med regeringen i, at der skal fokus på bæredygtighed – miljømæssigt, socialt og kulturelt, med advarer mod at alt for meget skal styres fra Christiansborg.

Kommunerne og de lokale ildsjæle som tæller både investorer, virksomheder og borgere ved, hvad der virker i netop deres kommune. Her duer det ikke, at en centralt formuleret politik fra København skal styre rammerne for gode initiativer.

Det er kun cirka en fjerdedel af kommunerne, der har formuleret deres lokale arkitekturpolitik. Byggesocietetet vil gerne på lokalt plan gøre sit til, at de resterende kommuner nu kommer i gang. Ellers overlades alt for meget til staten som af gode grunde ikke ved, hvilke vilkår der gælder i hvert eneste område af landet.

Byggesocietet ser i øvrigt frem til en regelforenkling indenfor udbuds- og tilbudsområdet. Regeringen sætter et udvalgsarbejde i gang på dette område, men Byggesocietetet ønsker hurtig handling.

Reglerne i dag er reelt set væksthæmmere og med de mange initiativer regeringen lægger på bordet er der risiko for, at der ikke ryddes ordentlig op og at arkitekturpolitikken mere eller mindre i byggebranchen ses som en unødig meromkostning. Det vil være synd, for mange af intentionerne er gode nok.

Byggesocietetets fagudvalg og tænketank på området, By- og planudvalget, vil nu gå i dialog med regeringen omkring arbejdet med regelforenklinger.

Relateret indhold