Nu renoveres hovedstadens sociale botilbud for 100 mio. kroner

Bygningerne skal opdateres til beboernes behov og energiforbedres - et gennemgribende tilstands- og kvalitetsløft.
Nye tidssvarende rammer for beboerne på hovedstadens sociale botilbud er på vej - Jonstrupvang opdateres som et af de første. Foto: Dagens Byggeri.
Nye tidssvarende rammer for beboerne på hovedstadens sociale botilbud er på vej - Jonstrupvang opdateres som et af de første. Foto: Dagens Byggeri.

Region Hovedstaden påbegynder en stor fem-årig renoveringsindsats af regionens sociale botilbud. Regionsrådet har netop afsat 100 mio. kroner til at give bostederne bedre fysiske rammer med nye tage, facader, døre og vinduer samt tekniske installationer. Alt i alt et gennemgribende tilstands- og kvalitetsløft.

Bygningerne har meget forskellig standard afhængigt af deres alder og tidligere anvendelse. Formålet er derfor at løfte bygningerne, så de i højere grad passer til målgruppernes behov.

Jeg er meget glad for, at vi nu tager hul på at få givet botilbuddene et tiltrængt løft

Susanne Due Kristensen (A)

Anden beboersammensætning, andre behov

– Det er en fantastisk god nyhed, lyder det fra forstander Kim Frederiksen på botilbuddet Jonstrupvang i Værløse, der er et af de første bosteder, hvor der sættes gang i renoveringsindsatsen.

– De sidste 10-15 år har vi løbende forbedret på de fysiske rammer, men der er behov for en mere gennemgribende opdatering af bostedet. Beboersammensætningen og beboernes behov er meget anderledes end dengang Jonstrupvang blev bygget, fortæller Kim Frederiksen.

– Da det blev opført i 1970’erne var det designet og opført som datidens kollegier. Med små værelser med tilhørende små badeværelser og et thekøkken. I dag er plejebehovet for beboerne større, og der er brug for større og bedre rammer. Ligesom bygningerne virkelig trænger til at blive energirenoveret. I dag er der er stort energispild i driften.

50 nye energioptimerede boliger

På Jonstrupvang er planen derfor at nedrive de utidssvarende bygninger med 46 boliger og opføre 50 nye energioptimerede boliger.

– Samtidig bliver boligerne bygget op om decentrale køkkener, hvor det i dag er centralt drevet. En decentral indretning øger fællesskabet mellem beboerne, siger Kim Frederiksen.

– Vi indretter også boligerne med velfærdsteknologiske løsninger, der gør, at den enkelte beboer selv kan styre f.eks. lys, temperatur, åbning og lukning af døre. Det vil alt i alt give et meget stort løft til Jonstrupvang.

Foruden Jonstrupvang står Blindecenter Bredegaard og Lyngdal først for, fordi bygningerne også her er særligt utidssvarende og nedslidte.

De bærer i høj grad præg af at være bygget i en anden tid. Formand for regionens Social – og Psykiatriudvalget, Susanne Due Kristensen (A) siger:

Skal kunne leve et selvstændigt liv

– Alle borgere, der benytter vores specialiserede tilbud, skal have mulighed for at udvikle sig og leve et så selvstændigt liv som muligt, og derfor er det vigtigt, at de fysiske rammer er velfungerende og understøtter borgernes behov, siger hun.

– Vi har været i tæt dialog med de enkelte tilbud for at sikre, at renoveringen bliver tilpasset borgernes behov. Målet er optimale og tidssvarende rammer, som giver vores borgere og personale de bedste vilkår. Jeg er meget glad for, at vi nu tager hul på at få givet botilbuddene et tiltrængt løft.

Regionsrådet erkender, at behovet for at renovere og modernisere bygningsmassen på det sociale område er stort. Regionen vil derfor gennemføre yderligere tilstands- og kvalitetsløft i takt med, at det bliver økonomisk muligt, oplyser regionen.

Rækkefølgen på moderniseringen vil blive besluttet ud fra en helhedsbetragtning – herunder hvilke bygninger der trænger mest.

Relateret indhold